Kiderült, hogy nem csak a tizenévesek vannak kitéve a pattanások veszélyének! Hiszed vagy sem, a szőrös macskás barátaid is megkaphatják. A macskás pattanások nem veszélyesek, de egész életen át tartó kezelést igényelhetnek a kiújulások kordában tartása érdekében. Itt van minden, amit tudnod kell, egyenesen egy állatorvostól.

Mi az a macska akné?

Macska pattanások, más néven áll pattanások, csak ez. Pattanás. Apró mitesszerként jelenhet meg az állon, az úgynevezett komedonok, vagy pattanásokká fejlődhet, amelyekben fehérfej vagy szakadás alakulhat ki. Néhány macskát nem érintenek a pattanások, vagyis ez egyáltalán nem zavarja őket, vagy nem okoz fájdalmat, míg mások a viszketés vagy kényelmetlenség nyilvánvaló jeleit mutatják. Nincs egyetlen konkrét oka, de a macska pattanását több dolog is kiválthatja. A stressz (kennel vagy mozdulat), a piszkos ételtálak, az allergia vagy a zsíros bőr mind ismerten pattanások előbújását idézik elő macskáknál.

A maacskámnak van pattanása?

Egyetlen fajta macska sem hajlamos az áll kipattogzására. Jobban látható a szőrtelen macskáknál és a fehér vagy világos színű bundánál, ezért gyakrabban diagnosztizálható ilyen típusú macskáknál.

A macska pattanásait állatorvosnak kell diagnosztizálnia. Sok bőrbetegség hasonló tünetekkel jár, és fontos, hogy állatorvosod a gyógyszer felírása vagy a kezelés megkezdése előtt kizárja a komolyabb problémákat. Egyes gyógyszerek, ha helytelenül használják, súlyosbíthatják a bőrbetegségeket, és néhány bőrprobléma a súlyosabb betegség folyamatának tünete. Az állatorvosok különböző vizsgálatokat végezhetnek, mind a bőrsejteket, mind a vérképet vizsgálva annak megállapítására, hogy van-e valami komolyabb ok az aggodalomra.

Hogyan lehet megelőzni és kezelni a macska pattanásait?

Miután az állatorvos diagnosztizálta a macska pattanását, néhány különböző gyógyírt javasolhat a jövőbeli akné ellenőrzésére és megelőzésére. A legegyszerűbb a műanyag ételtálakról a kerámia vagy a rozsdamentes acélra váltani. A műanyag tálak porózus felülettel rendelkeznek, baktériumokat és szennyeződéseket hordoznak bennük. Valahányszor a macskád eszik vagy iszik, újraszennyezi a bőrét. A rozsdamentes és kerámia tálak szilárd felülettel rendelkeznek, így sokkal könnyebben tisztíthatók és higiénikusabbak.

Állatorvosod javasolhatja az érintett terület napi tisztítását enyhe szappannal és meleg vízzel vagy antimikrobiális oldattal, például betadinnal vagy klórhexadinnal. Óvatosan kell eljárni a szem közelében a klórhexadinnal, mivel ez súlyos szemkárosodást okozhat.

Súlyosabb esetekben antibiotikumok (orális, injekciós vagy helyi) vagy kortikoszteroidok alkalmazhatók más kezelések kiegészítéseként. Ha gyanítod, hogy kedvencednek pattanása van, a kezelés megkezdése előtt egyeztess egy állatorvossal elvégzendő fizikai vizsgálatot.

Képek forrása: pixabay.com

 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.