A macskagazdik tudják, hogy kedvenceik életük tetemes részét csendes ítélkezéssel töltik. Figyelik, hogy hová megyünk, ha éjszaka nassolunk, ha egész hétvégén pizsamában maradunk, vagy ha elmorzsolunk egy-egy könnycseppet egy romantikus filmen.

A lényeg tehát az, hogy a macskák nagyon jó megfigyelők, és mindig tudják, ha valami változás történik  - logikusnak tűnhet így az is, hogy megérzik, ha valaki várandós.

Macskák és hormonok

A várandósság legjobb jelzője a hormonok változása, hiszen nekik köszönhetően jöhet létre a terhesség, tart kilenc hónapig és indul meg a szülés is. A babavárás alatti hormonszint megnövekedése felelős a tünetek többségéért, így a reggeli rosszullétért, a fáradtságért, a medencekörnyéki fájdalomért és a hirtelen ránk törő éhségért. Ilyen hormon a

  • HCG
  • Prolaktin és relaxin
  • Progeszteron
  • Ösztrogén

Nincs bizonyíték arra, hogy a terhességi hormonok miatt valamilyen illatot bocsát-e ki a bőrünk, de azt tudjuk, hogy más anyagok, például a feromonok, és a pubertáskori hormonok okozhatnak szolid, néha kevésbé szolid illatkibocsájtást. Így akár lehetséges, hogy a terhesség során kicsit megváltozik az illatunk, és vajon észreveszik-e ezt a macskáink? Nos, ezt sem állíthatjuk százszázalékos bizonyossággal, de az tény, hogy míg nekünk körülbelül 5 millió szagérző receptorunk van, nekik ez a szám 20 millió. Persze nem azt jelenti, hogy kiszagolják a feltételezett terhességi illatot, de teoretikusan képesek lennének rá.

macska terhesség
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Macskák és a viselkedésünk

Nemcsak a hormonjaink, a viselkedésünk is megváltozik, amikor állapotosak vagyunk – sokkal irritáltabbá, feszültebbé, fáradtabbá válunk. Ezek az érzelmi változások a viselkedésünkre is kihatnak, amit könnyűszerrel észrevesznek a macskáink.

  • A HCG-szint gyors növekedése okozhatja a reggeli rosszulléteket, így ha minden ébredés után hosszú perceket a fürdőben töltünk, a cicának fel fog tűnni
  • A progeszteron miatt különösképp fáradtnak érezhetjük magunkat, így a macska észreveheti, hogy a sok teendő elintézése helyett miért pihenünk olyan sokat a kanapén.
  • Mivel annyi dolgunk van a baba érkezése előtt, kevesebb időnk marad majd a cicával játszani – ezt rögtön megérzi majd.
  • A testhőmérsékletünk is kicsit megnő a terhesség alatt, és mivel a macskák szeretik a kellemesen meleg helyeket, lehet, hogy több kedvük lesz majd hozzánk bújni, mint előtte
  • Ha mi foglalkozunk a legtöbbet általában a cicával, figyeljünk oda, hogy mostantól ne mi cseréljük az alomtálcáját! Ez a „személybeli” változás is fel fog neki tűnni.

Macskák és a baba szívverése

Hiába rendkívül érzékeny a fülük, azt nem tudjuk biztosan, hogy meghallják-e a magzat szívverését, mielőtt még a sztetoszkóp vagy a doppler segítségével érzékelni lehetne azt. Viszont a terhesség egy konkrét szakaszától kezdve már a partnerünk is képes lesz meghallani a szívverést, ha a hasunkra helyezi a fülét, így a macskánk is érzékeli fogja, hogy valaki növekszik a pocakunkban. Innentől kezdve már az is tartozzon a feladataink közé, hogy hozzászoktassuk őt a jövevény érkezéséhez.

Forrás: https://www.healthline.com/health/pregnancy/can-cats-sense-pregnancy
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.