A macskatartók mindennapjaihoz hozzátartoznak a kisebb-nagyobb karmolások és harapások, melyek sokszor ártalmatlanok, de egyes esetekben betegségeket is okozhatnak.

Ha megijed és veszélyben érzi magát, vagy csak elragadtatja magát a játék során, a macska könnyen odakaphat gazdája kezéhez vagy arcához. Noha ezek a karmolás okozta sérülések sok esetben gyorsan begyógyulnak, kockázatot is hordozhatnak magukban.

A cicák szája tele van olyan baktériummal, ami sebbe kerülve gyulladást okozhat az embernél. Míg az otthon tartott macskák általában be vannak oltva a legtöbb súlyos betegség, például veszettség ellen, a kóbor cicáknál ez nem valószínű.

A kezelés nélkül hagyott karmolás legrosszabb esetben átterjedhet más testrészekre is és vérmérgezést okozhat, ezért tényleg érdemes odafigyelni arra, hogy a seb nem-e duzzad, fájdalmas vagy színeződik-e el.

Milyen betegségeket hordozhatnak a macskák?

  • Pasteurella multocida baktérium okozta fertőzés – szinte minden macska és kutya szájában megtalálható baktérium, mely a bőr mélyebb rétegeibe jutva gyulladást okoz
  • “Macskakarmolási betegség” - a Bartonella henselae nevű baktérium okozza, mely leggyakrabban az egyévesnél fiatalabb, vagy bolhás, vagy vadászó macskákban található meg, és sokszor nem őket betegíti meg, hanem az embert, akinek átadták
  • Veszettség – sok emlőshöz hasonlóan a cicák is terjeszthetik a veszettséget, mely végzetes lehet, ha nem kezelik, de szerencsére nagyon ritka, mivel a legtöbb házimacska be van oltva ellene
  • Tetanusz – a Clostridium tetani által okozott betegség ellen is van oltás, amit macskaharapás vagy -karmolás után érdemes beadatni akkor, ha öt éven túl kaptuk az azt megelőző vakcinát.
macska
Forrás: pexels.com

Mik lehetnek a tüneteink?

  • A seb környékének pirossága vagy elszíneződése
  • Duzzanat
  • Gyulladás
  • Melegségérzet

Egyéb, komolyabb esetre utaló tünet lehet az izomgyengeség, izzadás, láz vagy hidegrázás, folyadék szivárgása a sebből – ekkor mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

A bakteriális vaginózis veszélyei a terhességben (x)

Babára, mamára is veszélyes lehet a bakteriális hüvelyfertőzés. A bőséges, halszagú folyással járó gyulladással mindenképpen keressünk fel szakorvost, és törekedjünk a meggyengült hüvelyflóránk helyreállítására.