A macskák szerzett immunhiányos betegsége hasonló tüneteket és következményeket okoz, mint az emberi HIV fertőzésből kialakuló AIDS, de a FIV emberre és kutyákra veszélytelen.

A macskák immunhiányt okozó vírusa (FIV) a macska AIDS-vírus. Azt fontos megemlíteni, hogy míg a macskák 1-5%-a hordozza a vírust, az emberek nem fertőződhetnek meg a FIV-vel. Ha a macska megfertőződik a FIV-vel, akkor az élete végéig fertőzött marad.

macska_aids
Forrás: pexels.com

A FIV verekedéssel és harapással terjed, úgyhogy jellemzőbb az olyan fiatalabb, nem sterilizált macskák körében, akik ki szoktak járni a szabadba, főleg akkor, amikor kijelölik a területüket. Vérátömlesztéssel is terjedhet abban az esetben, ha a vért előzetesen nem vizsgálták meg.

A FIV a fertőzés után lassan, néhány év alatt fejlődik ki, miközben elpusztítja a macska immunvédekezésben résztvevő vérsejtjeit, ezáltal házi kedvenceink nem tudnak majd megbirkózni a betegségekkel. Az immunrendszer sérülése azt eredményezi, hogy könnyen elkaphatnak másodlagos fertőzéseket, így hosszabb időbe telik nekik mire felgyógyulnak, ha egyáltalán meggyógyulnak a másodlagos betegségből.

A FIV-ben szenvedő macska számos különböző tünetet produkálhat, pl. súlycsökkenés, fogyás, láz, hasmenés, levertség, étvágytalanság. Sajnos idegrendszeri betegségek és a rák egyes fajtái is kialakulhatnak a fertőzött macskáknál az immunrendszer nem megfelelő működése miatt.

A FIV vírust az állatorvos vérvétel útján, laborteszttel mutatja ki. Ha cicánk fertőzött, nem kell lemondani róla, a megfelelő odafigyeléssel még hosszú évekig élhet, azonban folyamatosan szükség van immunrendszerének erősítésére. Szabadba nem engedhetjük ki, és már, egészséges macskákkal nem érintkezhet!

Sajnos a vírus ellen védőoltás nincsen (Európában), azt azonban érdemes tudni, hogy más, komoly macskabetegségek ellen van, és azt célszerű is felvennie a házi kedvencünknek. Ide tartozik a macskainfluenza – a macska herpeszvírusa (fHV) és a macska calicivírus (FCV), a macska panleukopenia vírus (FPV), fertőző hashártyagyulladás (FIP), veszettség, és a macskaleukémia vírusa (FeLV).

Forrás: https://www.royalcanin.com/hu/cats/kitten/cat-immunodeficiency-virus
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.