Néhány kutatás szerint lehet összefüggés, de további tanulmányoktól és tényezőktől is függ a végső megállapítás.

A válasz a címbeli kérdésre nem egyértelműen eldönthető, és sok tényező bír befolyásoló erővel. Mindkét oldalon születtek kutatások a témában, nézzük meg ezeket.

  • Egy 2008-as kutatásban 411 egyhónapos csecsemőben vizsgálták meg az ekcéma kialakulásának kockázatát, akiknek az édesanyjuk asztmával küzdött, emellett pedig a babák életük első hónapjaiban gyakran találkoztak macskákkal. A kutatás eredményeképp kiderült, hogy a Filaggrin (FLG) génben (mely a Filaggrin fehérje termeléséért felel) keletkezett mutáció hajlamosabbá teszi a babát az ekcémára, ha az macskákkal kerül kapcsolatba.
  • Egy 2011-es tanulmány szerint azok a gyermekek, akik életük első egy évében macskával éltek egy háztartásban, nagyobb eséllyel lesznek ekcémásak.
  • De az is lehet, hogy nincs kapcsolat – 2012-ben több, mint 22000, a kilencvenes években született gyermek adatait vizsgálta meg, melyek közül mindegyik kapcsolatba került cicákkal életük első két évében. A kutatók nem találtak kapcsolatot a kisállattal való felnövés és az allergiás reakciók kialakulása között. 2007-ben számos hasonló vizsgálatot vett szemügyre egy kutatás, akik ugyanerre az eredményre jutottak.
macska gyermek
Forrás: pexels.com

Rosszabbodhat-e az ekcéma a macskák miatt?

A macska allergénjei – például a vizelet vagy korpa – ronthatják a tüneteket, ha valaki ekcémával küzd. Ha a szervezetünk allergiás ezekre az anyagokra, a velük való érintkezéskor magas szinten fogja termelni az immunoglobulin E antitesteket. Ezek az antitestek az allergénekkel úgy harcolnak, mintha azok káros anyagok lennének, főleg akkor, ha azok a bőrhöz is érnek. Az IgE antitestekben tapasztalt növekedés viszont összefüggést mutat az ekcémás tünetek rosszabbodásával.

Gyermekek, macska, ekcéma

Még egy olyan vizsgálat sem született, ami arra vonatkozik, hogy a macskák vagy más kisállatok önmagukban okozhatnak-e a gyermekeknél ekcémát. Egy 2011-es cikk kilenc ezzel kapcsolatos kutatás eredményeit szemlézte, és arra jutott, hogy azok a gyermekek, akiknek kicsi korukban volt cicájuk vagy kutyájuk, nem rendelkeztek számottevő IgE antitesttel – ezek pedig, ahogy említettük, az allergiás és ekcémás tünetek fő okozói. Ebből kiindulva megállhatja a helyét a feltételezés, hogy a háziállatokkal korai életkorban való találkozás 15-21 százalékkal is csökkentheti az ekcéma kialakulásának esélyét – épp fordítva, mint ahogy gondolnánk.

Más bizonyítékok szerint a kisállat jelenléte növeli az immunrendszer védekezőképességét.

Forrás: https://www.healthline.com/health/eczema-from-cats#in-children
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.