Valójában még kevés bizonyíték van a magnézium és az jó alvás összefüggésére, de néhány ember szerint ez az ásványi anyag segít nekik.

A magnézium egy ásványi anyag, amely tápanyagként számos fontos testi funkcióban vesz részt. Szerepet játszik az izmok és az idegek megfelelő működésében, részt vesz a vérnyomás és a vércukorszint szabályozásában, sőt segíti a csontok és a DNS felépítését is. Emellett egyes kutatások eredményei azt mutatják, hogy a magnézium segíthet az alvással közvetlenül összefüggő neurotranszmitterek szabályozásában. Utóbbiak olyan vegyi anyagok, amelyek üzeneteket továbbítanak az agy és a test idegsejtjei között. (Fontos megjegyezni, hogy a magnézium csak támogató szerepet játszik a működésükben.)

Ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, valószínűleg megfelelő mennyiségű magnézium jut a szervezetünkbe. Széles körben elérhető növényi és állati élelmiszerekben, például tejtermékekben, leveles zöldségekben, diófélékben, hüvelyesekben és teljes kiőrlésű gabonákban, így a magnéziumhiány ritka az egészséges embereknél.

A magnéziumhiány kockázata azonban fennállhat az alábbi esetekben:

  • idősebb életkor
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • emésztőrendszeri rendellenességek
  • rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás.

Vajon segíthet-e a magnézium az elalvásban is?

Egyes tanulmányok azt találták, hogy a magnéziumot tartalmazó étrend-kiegészítők megkönnyítik az elalvást, javítják az alvás minőségét és csökkentik a nyugtalan láb szindróma tüneteit, amelyek megzavarhatják a jó éjszakai alvást. Ezen a tanulmányokban azonban csak kevés résztvevő volt és a bizonyítékok is csekélyek.

magnézium alvás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ha mindenképpen kipróbálná a magnéziumot tartalmazó étrend-kiegészítőket az elalvása megkönnyítése érdekében, előtte beszéljen az orvosával, mert bizonyos termékek potenciálisan befolyásolhatják egyes gyógyszerek működését. Javasolt, hogy az étrend-kiegészítőt kb. 30 perccel lefekvés előtt vegye be, de nem többet az ajánlottnál. A több nem segít jobban aludni, ráadásul gyomorpanaszokat okozhat.

Bár a magnézium javíthatja az alvást, ez nem helyettesíti a jó alvási rutint. Ennek érdekében korlátozza a koffeinfogyasztást, ne használjon okostelefont vagy más eszközt lefekvés előtt és sötét, hűvös környezetet teremtsen. Továbbá vannak más kiegészítők (például kamilla tea), amelyeket érdemesebb elsőként kipróbálni.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.