A szundikálás segíthet egy kicsit energikusabbnak, éberebbnek és nyugodtabbnak éreznie magát, de nem minden szieszta egyenlő.

A szundikálásnak sok egészségre gyakorolt előnyös hatása van. Néhány alvászavarban szenvedő ember számára a nappali alvás akár a kezelési terv ütemezett része is lehet, de az egészségesen alvók is profitálhatnak a délutáni szundításból.

Az alábbiak bizonyítottan a nappali szunyókálás jótékony hatásai közé tartoznak:

  • A teljesítmény javulása - Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a nappali, rövidebb alvás növelheti az éberséget, felgyorsíthatja a reakcióidőt és javíthatja a logikai érvelési képességeket.
  • Jobb memória - A kutatók azt találták, hogy azok az emberek, akik tanulnak, jobban emlékeznek az új ismeretanyagra egy rövid szundi után.Egy tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik délután egy órányit alszanak, jobban emlékeznek az új információkra, mint azok, akik szünetet tartottak vagy keveset aludtak a vizsgálat előtt.
  • Segít szembenézni a frusztrációval - A szundi segíthet a stressz enyhítésében, és akár a rossz hangulatot is megfordíthatja. Kutatások kimutatták, hogy a déli alvás után az emberek kevésbé impulzívak és jobban tudják kezelni a frusztrációt.
délutáni szunyókálás előnyei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Meddig érdemes aludni?

Nincs szükség maratoni szunyókára ahhoz, hogy az előnyeit megtapasztaljuk. Valójában a rövidebb alvás a leghatékonyabb. A legtöbb ember számára a legjobb stratégia a 15-30 perces szundikálás. Ez elég hosszú ahhoz, hogy felfrissüljön, de nem tart olyan sokáig, hogy az alvás mélyebb szakaszaiba lépjen, ezáltal pedig rontsa az éjszakai alvást minőségét vagy mennyiségét.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.