Ahogy az alvásra, úgy az álmainkra is szükség van. A nyugodt, pihentető éjszakák a fizikai, az álmok pedig a mentális egészségünk alappillérei.

Egy egészséges felnőtt napi 7-9 órás éjszakai alvása során akár 4-5-ször is álmodhat. Ennyi időre van szüksége az agyunknak ahhoz, hogy regenerálódjon, feldolgozza a napközben bennünket ért információkat – ehhez a folyamathoz pedig elengedhetetlenek az álmok.

Álmodni nemcsak jó, hanem hasznos is

Az alvásnak több fázisa van, álmodni pedig az úgynevezett REM-szakaszban szoktunk. Ilyenkor a testünk mozdulatlan, ám a szívünk gyorsabban ver, folyamatosan emelkedik a vérnyomásunk, szaporábban vesszük a levegőt, és gyorsabban mozog a szemünk. Álmodni azonban nem csak jó érzés: az emberiség régóta próbálja értelmezni, megfejteni ezeknek a történeteknek a jelentését. Általuk ugyanis nagyon sok mindent megtudhatunk önmagunkról, sőt, sokan hisznek abban, hogy az álomképekből a jövőnkre is fény derülhet.

Nem mindegy, mikor álmodunk

Az agy az elalvást követő időszakban rendszerezi a napközben begyűjtött információkat. Az éjfél előtti álmokban ezért általában azok a mindennapi történések jelennek meg, amelyeket nem dolgoztunk fel a nap során. Ezek az álmok lehetnek kellemesek, de akár ijesztőek is: minden attól függ, hogy aznap milyen hatások értek minket. A későbbi órákban már másfajta problémákról álmodunk. Ezeket az üzeneteket általában a tudatalattink küldi, és érdemes rájuk odafigyelnünk.

Rémálmok, erotikus álmok és jósló álmok

  • A rémálmok általában valamilyen félelmet, szorongást tükröznek: előfordulhat, hogy így dolgozzuk fel a traumáinkat.
  • Az erotikus tartalmú álmaink a gátlásainkra, illetve a vágyaink és a viselkedésünk között fennálló konfliktusra mutathatnak rá.
  • Sokan tartanak az ágyuk mellet papírt, ceruzát, ugyanis gyakran tapasztalhatjuk azt is, hogy bizonyos gondokra, kérdésekre az álmaink során kapunk választ. Az ilyen problémamegoldó álmok során meglelt megoldásokat pedig jobb ébredés után azonnal rögzíteni, nehogy elszálljanak az álommal együtt.
  • Az álmaink ismétlődhetnek is, és ezeket semmiképp nem szabad figyelmen kívül hagynunk, mert valamilyen feldolgozatlan lelki nehézséget jeleznek. Általában addig nem tűnnek el, amíg a problémát meg nem oldjuk magunkban.
  • Vannak jósló álmok is, amelyek a jövőre utalhatnak.

Ha rosszul alszunk, annak nem csak az álmaink látják kárát

Ha valaki tartós alvászavaroktól szenved, azaz nem tud esténként elaludni, vagy éjszaka többször megébred, nem tud visszaaludni, esetleg túl korán kel, és emiatt nincs meg a napi 7-9 órás minőségi alvása, annak nem csupán az álmai fognak hiányozni. A hosszú távú alvásproblémák komoly testi panaszokat okozhatnak, csökkenhet a stressztűrő képességünk, nehezebben tudunk koncentrálni, idegesebbek, feszültebbek lehetünk. Ráadásul, ha nem alszunk jól, álmodni sem tudunk rendesen: márpedig a kutatók szerint álmok nélkül előbb vagy utóbb mentálisan megbetegszünk. Bár erre tudományos bizonyíték még nincsen, nem érdemes magunkon tesztelni, valóban így van-e.

Aludjon jól, és álmodjon szépeket!

Éppen ezért, ha nem alszunk jól, mindent meg kell tennünk azért, hogy visszakapjuk a nyugodt éjszakáinkat és az álmainkat. Huzamosabb ideje fennálló alvásproblémák esetén mindenképp keressük fel háziorvosunkat. De addig is, gondoljuk át az életmódunkat és az alvási szokásainkat! Mozgunk eleget? Rendszeresen sportolunk? Egészségesen étkezünk? Megvan az alváshoz ideális környezetünk? Vannak jól bevált stresszoldó technikáink? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolunk is, még mindig adódhatnak olyan átmeneti időszakok, amikor egyéb segítségre is szükségünk lehet a pihentető alvás érdekében. Ilyen esetekben érdemes segítségül hívnunk a három gyógynövény, a macskagyökér, a komló és a citromfű kombinációját tartalmazó Sedacur fortét. Ez a gyógyszer segíti az elalvást esténként, pihentető éjszakát biztosít, napközben alkalmazva pedig nyugtató, feszültségoldó hatású. Mivel nincs negatív hatással a koncentrációra, nappal nem tompítja a figyelmet, nem nő tőle a reakcióidőnk, és az autóvezetéshez szükséges készségeket sem befolyásolja. A Sedacur forte recept nélkül kapható a patikákban.

Sedacur forte
Sedacur forte – Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.