A 65 év feletti életkorban előforduló krónikus alvási problémák jelentősen megzavarhatják az elalvást és az alvás folyamatát, ezáltal pedig negatívan befolyásolják a mindennapi tevékenységeket és csökkenthetik az életminőséget. A cikkben ismertetjük az idősebb korosztályt érintő leggyakoribb alvási problémákat.

Fájdalom: A fájdalom jelentősen akadályozza a megfelelő éjszakai pihenést. A fájdalom és a kialvatlanság ördögi körforgássá válhat, vagyis minél kevesebb alszik, annál nagyobbnak érezheti a fájdalmat.

Éjszakai vizelés: A noktúria, vagyis az éjszakai vizelés az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb, többek között a húgyúti rendszerben bekövetkező fizikai változások miatt. Ez az idősek akár 80 százalékát is érintheti, éjszakánként többször megzavarva az alvás folyamatosságát.

Álmatlanság: Az elalvási nehézség vagy az álmatlanság szintén az leggyakoribb időskori alvászavarok egyike. Az álmatlanságot számos tényező (például valamilyen, még nem diagnosztizált betegség, gyógyszermellékhatás) okozhatja, ezért gyakori előfordulása esetén mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel.

Nappali álmosság: Az idősebb emberek körülbelül 20 százaléka tapasztal napközbeni fáradtságot, álmosságot, ami nem az öregedési folyamat normális velejárója, hanem valamilyen betegség tünete (alvási apnoe, kognitív zavar, szívbetegség) lehet.

Alvási apnoe: Az obstruktív alvási apnoe során légzésszünetek jelentkeznek alvás közben. Ez gyakori felébredést okoz, befolyásolhatja a vér oxigénszintjét, ami fejfájáshoz, nappali álmossághoz és kognitív problémákhoz vezethet.

Nyugtalan láb szindróma: A nyugtalan láb szindróma (késztetés a lábak mozgatására pihenés vagy alvás közben) az idősek körülbelül 9-20 százalékát, az alvás közbeni akaratlan periodikus végtagmozgások pedig 4-11 százalékukat érinti. Mindkét rendellenesség jelentősen ronthatja az alvás minőségét.

idoskor_alvas_alvaszavar
Forrás: pixabay.com

REM alvási viselkedési zavar: Ez a rendellenesség elsősorban a férfiakat és az idősebb embereket érinti. Jellegzetes tünete a lidérces álmok és/vagy akár akartalan mozgások, gyakran kiáltozások „kíséretében”.

Forrás: https://www.sleepfoundation.org/aging-and-sleep
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.