Az ébren töltött órákat a szervezetünknek és az agyunknak is muszáj kipihennie, ezért egy felnőttnek átlagosan napi 7-9 óra alvásra van szüksége. Ha rendszeresen keveset alszunk és túl sok a feszültség az életünkben, annak sajnos káros következményei lehetnek.

A kevés alvás káros a szervezetünkre

A mai világban még mindig sikk azzal dicsekedni, milyen keveset alszunk éjszaka, mintha aki napi 8 órát pihen, lusta volna és nem dolgozna eleget. Holott az alvásra nagy szükségünk van, hiszen olyankor nemcsak a testünk pihen, hanem az agyunk is ebben az időszakban dolgozza fel és rendszerezi a bennünket érő információkat és ingereket. Ha eleget alszunk, akkor az agyunknak lesz ideje arra, hogy regenerálódjon, ezért másnap reggel a kreatív energiáink akár meg is háromszorozódhatnak. Ha fáradtan ébredünk, napközben kevésbé tudunk koncentrálni, ezáltal a kreativitásunk is csökken. Alvás közben ráadásul az egész testünk pihen: a szívünk lassabban dobog, és ilyenkor az izmaink is ellazulnak. A modern világban szinte naponta „erőszakoljuk meg” a belső ritmusunkat, hiszen akár még éjszaka is dolgozunk, vagy pedig a napközbeni stressz miatt álmatlanul forgolódunk az ágyban. Sajnos a kialvatlansággal és a sok feszültséggel az egészségünket is kockára tesszük, hiszen az alváshiány és a stressz néha még a dohányzásnál vagy az alkoholfogyasztásnál is nagyobb károkat okozhat a szervezetünkben.

Ilyen betegségeket okozhat az alváshiány

Matthew Walker alváskutató szerint 24 óra alatt átlagosan 7-9 óra alvásra van szükségünk ahhoz, hogy a károkat helyreállítsuk. A hosszan tartó alváshiány következtében viszont olyan betegségek alakulhatnak ki, mint a depresszió, a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. Ha mélyen alszunk, csökken a vérnyomásunk, míg a szívünk, amely egész nap dolgozik, lassabban ver, mert ilyenkor pihen. Aki 6 órát vagy ennél kevesebbet alszik, az a szívét is károsítja, 200 százalékkal növelve a szívroham és a stroke (szélütés) valószínűségét. Fáradtan a függőségekre is hajlamosabbak lehetünk, mert ha nem pihenjük ki magunkat, olyankor több koffeint, illetve nikotint, éjjel pedig gyakran altatót kívánhat a szervezetünk. Napközben a fáradtság miatt több szénhidráttartalmú ételt eszünk. Ha nagyon másként alszunk a munkanapokon, mint a pihenőnapokon, úgy könnyebben alakulhatnak ki egyes anyagcsere-betegségek. Megnövekedhet a koleszterinszint, a testtömegindex, megnő a derékbőség, és inzulinrezisztencia is kialakulhat.

rloI65Nwi912c0aJfPjWO5MRTn1x0C1kFhYYk1t8
Vény nélkül kapható gyógyszer

Segíthetnek a gyógynövények

Ha magunkra ismertünk, mert mi is nehezen alszunk el esténként, próbáljunk meg néhány szokásunkon változtatni, hogy az éjszakáink pihentetők legyenek. Ha ezek nem hoznak enyhülést, segítséget nyújthat számunkra a 3 gyógynövény, a macskagyökér, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazó növényi gyógyszer, a Sedacur forte. Ez a gyógyszer nappal oldja a feszültséget, éjszaka pedig nyugodt alvást biztosít. Nem lehet hozzászokni, és függőséget sem okoz. Nincs negatív hatással a napközbeni koncentrációra, és az autóvezetéshez szükséges készségeket sem befolyásolja.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.