A napközbeni szunyókálásnak számos előnye van, de hosszú távon nem tesz jót a szervezetünknek, mivel felborítja a természetes cirkadián ritmust. A délutáni álmosságérzet a normális ritmus része, alváshiány esetén különösen jóleső lehet, viszont ha gyakran, rossz napszakban vagy túl sokáig tesszük, csökkenti az éjszakai alvás minőségét.

Vitathatatlan tény, hogy az egészségesen alvó felnőttnek esetében az alkalmanként történő rövidebb idejű napközbeni felfrissítő alvás csökkentheti a kevés éjszakai alvás okozta fáradtságot, valamint javíthatja a hangulatot és a teljesítményt is. Ezáltal jó hatással van a stressz enyhítésére, a heti egy-két délutáni szunyókálás pedig bizonyítottan csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát. A rendszeres és hosszabb időtartamú napközbeni alvás azonban felerősítheti a fáradtsági tüneteit, továbbá csökkentheti az éjszakai alvásidőt és az alvás minőségét.

alvas_alvasido_stressz
Forrás: pixabay.com

A Magyar Alvásszövetség szakemberei azt javasolják, hogy ha nagyon álmosak, fáradtak vagyunk, vagy szeretnénk rendszeressé tenni a délutáni szunyókálást, 20-25 percnél semmiképpen sem érdemes többet aludni. Ez az időtartam növeli az éberséget és a szellemi teljesítőképességet, és nem leszünk álmosabbak utána, mint előtte voltunk. A szakemberek szerint a rendszeres napközbeni szundikálás hatékonyabb, mint az időnként „megejtett” alvás, ezért ha módunkban áll, fontoljuk meg, hogy szokásunkká tesszük. Ha nyilvánvaló ok nélkül növekszik a nappali alvás utáni igény, érdemes szakember segítségét igénybe venni, ugyanis akár betegség vagy gyógyszer is megváltoztathatja a megfelelő alvási ritmust.

Forrás: https://www.napialvas.hu/szundi-napkozben/
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.