Az alváshiány kellemetlen következményeit mindannyian ismerjük, épp emiatt sokunknak vannak bejáratott praktikái arra, mit tegyünk, ha el szeretnénk aludni. Ezek között vannak hasznos tanácsok és tévhitek egyaránt. Példáinkkal segítünk közöttük eligazodni.

Egy felnőtt embernek átlagosan napi 7-8 óra alvásra van szüksége. Ez első hallásra soknak tűnhet, mégsem érdemes spórolni a pihenőidővel. Ugyanis az agyunk ilyenkor dolgozza fel a napközben bennünket ért ingereket, a szerzett információkat, és ebben az időszakban regenerálja magát. Ha tartósan kevesebbet alszunk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van, az a testi és a lelki egészségünket is károsítja. Fáradtan jóval feszültebbek, ingerlékenyebbek lehetünk, nehezebb lehet koncentrálni a feladatainkra. Ha este holtfáradtan is a teendőink körül pörögnek a gondolataink, nehezebben alszunk el, így könnyen egyfajta ördögi körbe kerülhetünk. Azaz igenis van tétje annak, hogyan próbálunk esténként elaludni.

Négy közkeletű tévhit az elalvással kapcsolatban

Minél kétségbeesettebben próbálunk este elaludni, annál valószínűbb, hogy nem a megfelelő módszert választottuk az esti elcsendesedéshez. Ha a következőkben magunkra ismerünk, ne legyünk restek felülbírálni a szokásainkat!

Nagyobb csend, jobb alvás. Bár valóban jó a zavaró zajokat kiszűrni, a „síri” csend is lehet kifejezetten irritáló: fokozhatja a szorongást, és megnehezítheti az álomba merülést.

A pihentető alváshoz jól jön egy pohár bor. Kisebb mennyiségű alkohol valóban segíthet elálmosodni és elaludni. A könnyebb álomba merülésért azonban nagy árat fizethetünk: az alkohol hatására újra meg újra felébredhetünk éjszaka, a hosszú távú, rendszeres alkoholfogyasztás pedig alvászavarokhoz vezethet.

A szieszta megnehezíti az esti elalvást. Mint sok mindenben, itt is a mérték a lényeg: ha ebéd után 20-30 percet pihenünk, akkor úgy tudunk napközben felfrissülni, hogy nem sodorjuk veszélybe az éjszakai pihenésünket.

Elalvás előtt már nem szabad mozogni. A megerőltető edzés, testmozgás valóban felébreszthet bennünket, egy könnyű séta vagy egy jóleső nyújtás viszont segíthet ellazulni.

Két tipp a jobb alvásért

A következő két tanácsot sokan azért nem szívlelik meg, mert túlzottan egyértelműnek tűnnek. Tegyünk velük egy próbát, ha legközelebb problémáink lennének az elalvással!

Lefekvés előtt már ne nézzünk semmilyen képernyőt! A tévé és az okoseszközök képernyője kék fényt bocsát ki, ami akadályozza az alvást segítő hormon, a melatonin termelődését. A legjobb, ha a nap utolsó egy órájában már egyáltalán nem használjuk ezeket az eszközöket.

Keljünk fel, ha nem tudunk elaludni! A legtöbben órákon át forgolódunk, morgolódunk és szenvedünk, ha nem tudunk elaludni, és kényszeresen nézzük, hány óra van, mennyi időnk lenne még pihenni. Ha nagyjából húsz percen belül nem tudunk elaludni, jobban tesszük, ha felkelünk, és olvasunk, zenét hallgatunk, amíg el nem álmosodunk. Mestertipp: egyes szakértők azt javasolják, ilyenkor csináljunk valamit, amit igazán utálunk, ezzel megtanítjuk az agyunknak, hogy érdemesebb gyorsan elaludni.

Segíthetnek a gyógynövények

Ha az utóbbi időben nehezen jön a szemünkre az álom, átmenetileg a gyógynövényeket is segítségül hívhatjuk. A valeriána, a komló és a citromfű kivonatának kombinációját tartalmazó Sedacur forte napközben oldja a feszültséget, éjszaka pedig segíti az elalvást és pihentető alvást biztosít. Ez a vény nélkül kapható növényi gyógyszer nem hat hátrányosan a nappali koncentrációra, és az autóvezetéshez szükséges képességeket sem befolyásolja. Recept nélkül kapható a patikában.

Sedacur Forte
Sedacur forte – Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?