Az idei évben sem törölték el az óraátállítást, így március 28-án hajnali kettőkor három órára ugrik majd a számláló, melynek következtében egy órával kevesebbet alhatunk.

Egy órával kevesebbet aludni egyetlen éjszaka nem biztos, hogy nagyobb problémát okoz a legtöbbünknek, ám sok embernél jelentős következményekkel járhat. Közéjük tartoznak az amúgy is rossz alvók és az alvásbetegségben szenvedők. A Current Biology 2020 februárjában megjelentetett kutatása szerint az óraátállítás utáni hét halálos autóbaleseteinek 6%-kal való megnövekedése ezzel hozható összefüggésbe.

A szervezetünk cirkadián ritmusát, vagyis a napi biológiai óráját követi a testünkben található szervrendszerek mindegyike, így az emésztés, a keringés és az alvás is. Ez a ritmus összefüggésben van a nappali világossággal és az éjjeli sötétséggel, ezért logikusan következik, hogy ha egy órával hamarabb lesz világos, akkor az említett szervrendszerek működésében zavar keletkezhet. Néhány nap alatt persze hozzászokunk az "új rendhez", de van pár dolog, amit megtehetünk azért, hogy a szívünk és más fontos szerveink csak kis mértékben érezzék meg a változást.

Elegendő mennyiségű alvás

Ha napi nyolc órát alszunk, egy óra mínusz kevesebb eséllyel visel majd meg minket, mintha a napi hat órából vennénk el még egyet. Ezért az óraátállítás utáni alváshiányt könnyen ellensúlyozhatjuk azzal, ha alapvetően eleget alszunk, és tartjuk is magunkat a mennyiséghez.

Fokozatosan változtassunk a lefekvés idején

Ha megtehetjük, néhány nappal az óraátállítás előtt kezdjünk el 10-20 perccel hamarabb lefeküdni. Így alhatunk majd annyit, amennyit általában megszoktunk.

felkelés
Forrás: unsplash.com

A vacsora is fontos

Az alvás mellett az emésztés is fontos rendszerezője a napunknak, és azt is tudjuk, hogy lefekvés előtt két-három órával már nem ajánlott enni. Ezt az időpontot is visszatolhatjuk 10-15 perccel, így az éhség sem fog felébreszteni.

A napfény ereje

A természetes fény élénkítő erővel bír, így az óraátállítás napjának reggelét kezdjük 15 percnyi napfürdőzéssel, vagy akár reggelizzünk, kávézzunk az ablakhoz közel - remélhetőleg sütni is fog a nap. Emellett pedig általánosságban is igaz, hogy tegyük el a kék fényt kibocsájtó elekronikai eszközöket az ágyunk közeléből, hiszen a fényük gátolja a jó alvást.

Forrás: https://www.everydayhealth.com/sleep/how-to-prep-your-body-for-turning-the-clocks-ahead-for-daylight-saving-time/
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.