Aludni kell, mert az alvás fontos szerepet játszik a testünk, a lelkünk és az agyunk egészségében. Aludni jó, mert alvás közben feltöltődünk energiával, kipihentebbek, kreatívabbak leszünk tőle.

Időről időre felbukkan az interneten az a viccesnek szánt „népi bölcsesség”, miszerint az ember onnan tudhatja, hogy felnőtt, hogy olyan dolgokra vágyik, amelyeket gyerekkorában büntetésként élt meg. Az egyik ilyen klasszikus „büntetés” az alvás, amelynél nagyobb öröm kevés van, ha az ember elfoglalt, rohanó, stresszes felnőttként éli a mindennapokat.

Lássuk, miből jöhetünk rá magunk is, hogy végleg felnőttünk – azaz, miért van szükségünk az alvásra, és miért szeretünk aludni?

„Kamaszként simán végigtanultam az éjszakákat, és két óra alvással is sikerült jól teljesítenem a vizsgákon. Ma már teljesen szétesem, ha nem alszom ki a 8 órámat. Azt sem tudom, merre hány méter.” (Tamás, 43 éves)

Aludni kell, mert alvás közben dolgozza fel és raktározza el az agy a bennünket ért információkat, ami által javul a memóriánk és a tanulási képességünk. Fáradtan csökken a koncentrációs képességünk, megnyúlik a reakcióidőnk, és a memóriánk sem működik rendesen. Az ideális alvásmennyiség egyénenként, illetve a kor és a nemek szerint is változik, ám nagy általánosságban elmondható, hogy egy felnőtt embernek napi 6-8 óra minőségi alvásra van szüksége.

„Alig várom, hogy esténként behunyjam a szemem, mert majdnem minden éjjel álmodom valamit! Volt olyan, hogy több napon keresztül folytatódott egy álom, máskor viszont nem marad meg a teljes történet, csak egy szín, egy illat vagy egy íz.” (Anna, 25 éves)

Aludni jó, mert álmodhatunk éjszaka. Az álmoknak nagy szerepük van az emlékezet kialakításában, az érzelmi és a mentális egyensúly megteremtésében. Szakértők szerint álmaink száma a több százezret is elérheti az életünk alatt, és egy éjszaka akár hatszor is álmodhatunk. Ez az agyi aktivitás a REM-fázisban a legintenzívebb.

„Ha nem alszom, reggel egy sápadt, karikás, ráncos szemű zombi néz vissza rám, és hiába a sok kávé, majd szétmegy a fejem. Amikor a stressz miatt hosszabb ideig alvászavarokkal küzdöttem, állandóan sajgott a hátam, bemerevedett a nyakam és a vállam. Ráadásul csak úgy szaladtak rám a pluszkilók.” (Kinga, 35 éves)

Aludni kell, mert az alvás erősíti az immunrendszert és segíti a sejtek regenerálódását. Ha nem alszunk eleget, megnő a szervezet stresszhormon- és „éhséghormonszintje". A túl magas kortizolszint különböző fizikai tüneteket okozhat, a ghrelin nevű hormon miatt pedig hajlamosak vagyunk túlenni magunkat. Hosszú távon azonban a ráncoknál és a hízásnál komolyabb egészségi kockázatokkal is számolnunk kell.

„Amióta megtaláltam a nekem való matracot, és az ágyneműmet is kicseréltem, imádok esténként bebújni a pihe-puha ágyamba! Arra is rájöttem, hogy sokkal jobb, ha jól kiszellőztetek előtte és lecsavarom a fűtést. Megszenvedem a változókori hőhullámokat, sokáig nem tudtam aludni a hormonális változások miatt, de ezek a praktikák beváltak” (Edit, 54 éves)

Aludni jó, mert egy kényelmes ágyban, kellemes, nyugtató körülmények között testünk-lelkünk ellazulhat. Ehhez érdemes odafigyelni a megfelelő alváskörnyezet kialakítására, és megteremteni a számunkra ideális helyszínt és feltételeket.

A Sedacur forte segít, hogy jól aludhassunk

Ha alvászavarral küzdünk, elsősorban életmódváltással és a helyes alvásrutin kialakításával tudjuk kezelni a problémát. Van azonban, amikor ez sem elég, ilyenkor átmenetileg segíthetnek a gyógynövények is. A Sedacur forte  olyan, a népi gyógyászatban már régóta ismert nyugtató, altató hatású gyógynövények kivonatát tartalmazza, mint a macskagyökér, a komló és a citromfű. Ez a növényi gyógyszer napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást, és pihentető alvást biztosít. A Sedacur forte nincs negatív hatással a napközbeni koncentrációra és a szokásos tevékenységekre, nem befolyásolja az autóvezetéshez szükséges képességeket sem, és recept nélkül kapható a patikákban.

 

Sedacur forte
Sedacur forte – Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.