Ha nem tud aludni, számos lehetőség közül választhat az elalvás megkönnyítésére, például teát vagy meleg tejet inni, meditálni vagy mély légzési gyakorlatokat végezni.

Az elmúlt években sokan fordultak a melatoninhoz, vagyis egy természetes szekréciós hormonhoz, amelyet vény nélkül kapható étrend-kiegészítőként is értékesítenek. Alternatív lehetőségként a melatonin segít elaludni és átaludni az éjszakát. Azonban sokan, akik melatonint szednek, arról is beszámolnak, hogy rossz álmaik vannak, ez a mellékhatás aggasztó lehet.

Hogyan hat a melatonin?

Amikor a melatonin szintje megemelkedik, fáradtnak érzi magát. A melatoninszint csökkenése pedig azt jelzi, hogy ideje felébredni. A melatonin segít a szervezetnek tudni, hogy mikor kell aludni és felébredni.

A melatonin a szerotoninból szintetizálódik, vagyis a hangulatot szabályozó neurotranszmitterből, amely boldog érzésekhez kapcsolódik. Ez a szintézis az agyban található tobozmirigyben történik, ahol a melatonin termelése a napszaktól függően ingadozik. A sötétség arra készteti a tobozmirigyet, hogy kezdjen melatonint termelni, míg a fény hatására ez a termelés leáll. Ennek eredményeként a melatonin segít szabályozni a cirkadián ritmust. Ezért kezdünk elálmosodni, amint besötétedik.

melatonin alvás rossz álmok
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Egy ideális világban a melatonin szintje szinkronizálódna a természetes fény jelenlétével. A melatonin szintje azonban csökkenhet olyan tényezők miatt, mint például a stressz, a dohányzás és a több műszakos munka, amelyek megzavarják az alvási szokásokat. A napközbeni természetes fénynek való kitettség hiánya összefüggésben van az alacsonyabb melatoninszinttel is.

A melatonin megjelenésének időzítése kulcsfontosságú az alváshoz. A legtöbb ember teste elegendő mennyiségű melatonint termel az alváshoz. Valójában azonban a kutatások kimutatták, hogy az alvászavarokkal küzdő felnőttek a több melatonint részesítik előnyben.

A melatonin rossz álmokat okoz?

Általában élénkebb álmokat láthat, ha ideges vagy stresszes. Bizonyos alvászavarok, mint például az obstruktív alvási apnoe, és olyan gyógyszerek szedése, mint a béta -blokkolók és antihisztaminok, szintén az élénk álmok és/vagy rémálmok gyakoribbá válásához vezethetnek.

A szakértők szerint azonban nem világos, hogy a lefekvés előtti extra melatonin rossz álmokat okoz-e. Nincs meggyőző bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a melatonint tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmazása hogyan befolyásolja az álmokat.

Mi lehet az oka annak, hogy a melatonin szedése után rossz álmai vannak?

Tanulmányok kimutatták, hogy a melatonin fokozhatja a REM-alvást, vagyis azt az alvási ciklust, amely élénk álmokat okoz. Amikor alszik, a melatonin vazotocint is felszabadít, amely fehérje szabályozza a REM-alvást. A melatonin megnövekedett mennyisége magasabb vazotocinszinthez vezethet - ezáltal több a REM-alvás és potenciálisan rossz álom.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.