Nehéz a munka után kikapcsolni és nem hazavinni a feszültséget otthonunkba. Íme néhány mód, hogyan csökkenthetjük a stresszt a családi környezetünkben.

Legyen szó váratlan betegségről, rossz jegyekről, anyagi nehézségekről vagy vitákról a szemét levitele miatt, elkerülhetetlen, hogy minden család együtt nézzen szembe a stresszel. Azok a családok, akik felkészültek ezekre a megpróbáltató időkre, erősebbek és felkészültebbek a jövőbeli problémákra is. Ráadásul a stressz nemcsak otthon van jelen, állandó kísérőnk a munkahelyen, a közlekedésben, és még számtalan formában.

csalad
Forrás: unsplash.com

Hagyjuk a stresszt az ajtó előtt!

Ha éppen most ért véget egy különösen stresszes munkanapunk, álljunk meg egy pillanatra, tartsunk egy kis szünetet, mielőtt bemennénk az ajtón este. Lélegezzünk mélyeket, sétáljunk egyet, menjünk el sportolni vagy hallgassunk zenét a hazavezető úton. A felgyülemlett idegességet ne vigyük haza családunknak, hiszen nem ők tehetnek a napközbeni problémákról.

Osszuk meg a feladatokat!

Senki sem élvezi a házimunkát, de ezeket el kell végezni. A házimunkák egyenletes felosztása, mint a söprés, a szemét levitele, a porszívózás, kutyasétáltatás, az udvar/terasz rendbetétele, megelőzheti a jövőbeni konfliktusokat. Mindenki tudja, hogy mi a dolga, senki sem lesz egyenlőtlenül túlterhelt, sem kiszolgáltatott. A gyerekek pedig tanulhatnak is ezekből a tevékenységekből.

Legyünk együtt!

Együnk együtt. A közös kikapcsolódás, összehangolódás nélkülözhetetlen a családi kötelékek fenntartásához. A gyerekeknek szükséges, hogy lekapcsolódjanak a kütyükről, nekünk pedig, hogy elengedjük a stresszt. Erre kitűnő alkalom lehet a közös vacsora, amit együtt készítünk el, a kisebbek teríthetnek, a nagyok elmosogathatnak. Senki se telefonozzon, egymásra figyeljünk és beszélgessünk. Ez az egy óra felérhet egy terápiával, ha tényleg odafigyelünk egymásra!

Forrás: https://www.healthline.com/health/stress-and-family#communication
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.