Ha kicsi koruktól kezdve az aktív életre neveljük gyermekeinket, az hatással lesz felnőttkorukra és a velünk való kapcsolatuk szorosságára is.

Ha gyermekünk születik, attól kezdve napjaink és gondolataink középpontjában is ő fog állni. Minden más, ami előtte fontos volt, eltörpül, így sokszor a korábban jól bejáratott, rendszeres sportolásunk is elkophat, hiszen sok minden más teendőnk akad helyette. Azonban ahogy nő a kicsi, visszatérhetünk az aktív élethez, sőt, ajánlott is!
A sporttal és mozgással való ismerkedésnek már egészen kicsi korban el kell kezdődnie, és nem hagyatkozhatunk az általános iskolai testnevelés órákra. Főleg azért, mert a közös mozgás jó családi program, emellett a lelki kötelékek megerősítője is lehet. Rajtunk múlik tehát, hogy miként alakítjuk családunk sporttal és mozgással kapcsolatos szokásait.

Fontos a példamutatás

Ha egy gyerek olyan környezetben nő fel, ahol a mindennapok részeit képezik a kirándulások vagy labdajátékok, ez lesz számára a megszokott. Később is igényli majd a mozgást, és kamaszkorára kisebb eséllyel fog túlsúllyal küzdeni.

Szervezzünk kinti programokat

Amennyiben megoldható, a hétvége egyik napja legyen a friss levegőé és a kinti programoké. Az időjárástól függően strandolás, túrázás, biciklizés, vagy szánkózás is szóba jöhet. Csomagoljunk egészséges nassolnivalót, és ha elfáradtunk, piknikezhetünk is egyet.

bicikli
Forrás: pexels.com

Keressünk közös kurzusokat

Hazánkban erre kevesebb példa van, de miért ne mehetnénk el együtt egy jóga vagy aerobik órára? Ha nincs ilyen lehetőség, akár otthon, az internetes oktatóvideók segítségével is sportolhatunk, táncolhatunk és bohóckodhatunk.

Legyen a szoba is sportra alkalmas

Ha zsúfolt a lakás és sehol nincs hely leteríteni egy matracot vagy elvégezni egy gyakorlatsort, mindenkinek kevesebb kedve lesz az otthoni edzéshez, hiszen csak a nyűg a szobák oda-vissza rendezgetése. Jó (sőt, mázli), ha van lehetőségünk kialakítani egy olyan sarkot, ami viszonylag állandó, és nem esik át rajtunk senki jógázás közben. 

A házimunka is lehet szórakozás

Ahelyett, hogy szétosztanánk az elvégzendő feladatokat a családtagok között, miért ne csinálhatnánk belőlük versenyt? Ki tud gyorsabban teregetni, ki terít meg vagy hajtogatja össze a ruháit a legszebben? Ki ér ki hamarabb a szemetesig? Ha van kutya a családban, a sétáltatását is megfűszerezhetjük azzal, ha görkorcsolyával vagy rollerrel indulunk útnak - persze csak óvatosan.

+1: Egészségesebb étrend

Könnyebb egészségesen étkezni, ha az egész család azt teszi, és nem csak Te egyedül. Apró változtatásokkal is nagy hatást lehet elérni, és természetesen mindenki számára jót tesz, ha mondjuk kevesebbet járunk gyorsétterembe és több rostban, tápanyagban gazdag ételt eszünk. Piacozzunk együtt a gyerekekkel, hagyjuk, hogy kiválasszák a zöldségeket és gyümölcsöket, így nagyobb eséllyel fogják megenni azokat később a tányérjukról.


Forrás: https://www.health.com/family/5-tips-for-staying-active-with-kids-and-family
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?