A törődő család nagy segítség lehet a depressziós családtag életében.

A depressziót nem könnyű kezelni, megélni pedig majdnem annyira nehéz a depressziós ember közvetlen környezetének, mint saját magának. A betegség nem válogat, egészen fiatal és idős korban is kialakulhat. Előfordulhat, hogy valaki minden előjel nélkül - annak ellenére, hogy eddig életvidám és boldog volt - egyik napról a másikra levert, szorongó, depressziós emberré válik.

A túl gyakori hangulatváltozások, a zaklatottság, a folyamatos komor hangulat, a motiváció teljes hiánya, a negatív gondolkodás, a boldogtalanság, a szomorú témák állandó emlegetése és a zavart viselkedés is a depresszió jele lehet. Az is előfordulhat, hogy a depressziós beteg nem viselkedik máshogy, mint szokott, csak egy kicsit változik meg a nyitottsága vagy a viselkedése, de ilyen esetben is ugyanúgy szenved.

Mit tehetünk, ha a családtagunk depressziós lett?

A segítő környezet, jó légkör nagyon fontos a depresszióval küzdő emberek számára, viszont fontos tisztázni, anélkül nem tudjuk támogatni szerettünket, hogy belátnánk a betegségét. A lehető legrosszabb módszer, ha olyanokat mondunk neki, hogy semmi oka a rossz kedvre vagy ez majd elmúlik magától.

A legfontosabb, hogy rávezessük (semmiképpen sem agresszív módszerekkel), hogy szakemberhez forduljon. Támogassuk, ha magától pszichológushoz, pszichiáterhez fordulna. Ha magától nem akar menni, igyekezzünk hangsúlyozni neki, mennyivel gyorsabban lesz jobban, ha terápiára jár. Nagyon súlyos esetben családtagként is bejelenthetjük őt orvoshoz, de csak indokolt esetben.

depresszió
Forrás: unsplash.com

Rengeteg türelem szükséges a depressziós betegekhez. Családtagként, partnerként meg kell értenünk, ha épp mélyponton van, ránk vetíti ki betegségéből eredő hangulatát. Folyamatosan támogassuk, és hagyjuk, a saját tempójában győződjön meg róla, hogy beteg. Adjuk tudatára, hogy meg fog gyógyulni.

Soha, semmilyen körülmények között ne mondjuk neki azt, hogy túloz, ne becsüljük alá érzéseit, ne nevessük ki és semmiképp se kezeljük úgy, mintha színészkedne, hiszen egyikről sincs szó. Mindig tudassuk vele, hogy nem hibáztatjuk, és a szakemberek segítségével hamarosan vége lesz ennek az időszaknak. 

Érdemes meghúzni a saját határainkat, korlátainkat, azaz, hogy mennyire folyunk bele a családtag életébe. Attól, hogy valaki, akit szeretünk, beteg, a saját életünket ugyanúgy élnünk kell, persze úgy, hogy segítjük. Viszont nem szabad, hogy ez minden saját gondolatunk és tettünk felett átvegye a kontrollt. Más barátunkkal, rokonunkkal ugyanúgy találkozzunk, éljük továbbra is szokásos életünket, és ne kezdjünk el a depressziós rokonunk helyett cselekedni, intézkedni, maximum segítsünk neki a döntéshozásban, hiszen kissé valóságtól elrugaszkodott elképzelései lehetnek betegsége miatt. Objektíven és segítő szándékkal közeledjünk felé.

Ezek betartásával és főként egy jó szakember segítségével sikeresen, gyorsan kilgyógyulhat a depresszióból.

Borítókép forrása: unsplash.com

 

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.