Sok gondolat játszódik le az ember fejében, mielőtt rászánja magát a vakcina beadatására.

Tény, hogy előbb vagy utóbb mindenkinek rá kell szánnia magát, hogy beoltassa magát az új típusú koronavírus ellen ahhoz, hogy vége lehessen a nagyjából egy éve tartó pandémiának. Mivel egészen új még a kifejlesztett vakcina, sokan óvakodnak tőle, és féltik magukat és családtagjaikat is az oltástól. Azonban nem csak a COVID-19 vakcinával ennyira bizalmatlanok az emberek. A különböző oltásokat évek óta a tíz legijesztőbb dolgok közé sorolják világszerte, pedig semmi okunk nincs az aggodalomra.

Kiss Laura, pszichológus szerint lelki okai vannak, hogy egyesek hosszan tétováznak, alávessék-e magukat, gyermkeiket és szüleiket az oltási procedúrának, ezek pedig a következők:

Fenyegetettség érzése

Aki úgy érzi, kevesebb az esélye annak, hogy megfertőződjön a vírussal (például nem érintkezik senkivel) és megúszhatja oltás nélkül ezt az időszakot, annak az oltási hajlandósága is kisebb lesz. Aki nagyobb fenyegetettségben érzi magát vagy úgy gondolja, többet veszthet, az sokkal könnyebben meggyőzhető.

Előnyök és hátrányok

Sokan azt hangoztatják, hogy mi mindent fognak majd csinálni, miután megkapták az oltást. Ők az általuk észlelt előnyökre fókuszálnak, bízva abban, hogy a szükséges védettség megszerzése után újra szabadabb életet élhetnek és érintkezhetnek másokkal. Az észlelt nyereségek tehát növelik az oltás beadatásának valószínűségét. Ugyanakkor, ha hátrányokat (például fájdalom, félelem) is észlelünk, máris csökken az oltási kedvünk.

Megbánástól való félelem

A szakember a listához adta a megbánástól való félelmet is, ugyanis vannak, akik amiatt szeretnék az oltást, hogy nehogy később megbánják, ha nem tették meg.

oltas
Forrás: unsplash.com

Mit mondanak a szakemberek?

Sokan előbb gyermekorvoshoz fordulnak, mielőtt úgy döntenek, beoltatják a gyermekeiket, tüdőgyógyászhoz, mielőtt saját magukat vagy mielőtt idős szüleiknek tanácsolnák, hogy iratkozzanak fel az oltásért. Ez természetes, hiszen mindenki számára vannak olyan referenciaszemélyek, akiknek adott témákban fontos a véleményük . Ezek a személyek lehetnek szakemberek, barátok és rokonok is, de olyan témában, ami egészségügyi, mindenképp érdemesebb egészségyügyi végzettségű szakemberekhez fordulni, hiszen ők a legmegbízhatóbb források ezen a téren.

Persze hajlamosak vagyunk újságcikkekből, reklámokból is tájékozódni, de ezt követően az alapos tájékozódás se maradjon el, félinformációkra sose hagyatkozzunk.

Borítókép forrása: unsplash.com

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.