A párterápiáról sokan hallottak, akkor hasznos, ha egy kapcsolat még menthető a felek reményei szerint, de a közös kommunikáció már nehézkes közvetítő nélkül. De vajon, mikor szükséges a családterápia?

A család egy tág fogalom, és manapság már nem ugyanazt jelenti, mint régen. Míg korábban a vér szava, vagyis a DNS-ünk határozta meg, ki a családunk, manapság az a nézet, hogy a családot választhatjuk, és ott van, ahol a szeretet, a kötődés és a gondoskodás él. A családban helye van mostoha gyerekeknek, örökbefogadott gyerekeknek, féltestvéreknek, legjobb barátoknak, fogadott testvéreknek, és még sok egyébnek. Ahol pedig sokféle ember él, ott sokféle probléma is létezhet.

csaladterapia
Forrás: unsplash.com

Mivel ezek a kapcsolatok nagyon fontosak testi és lelki egészségük szempontjából, a családterápia hasznos lehet számos olyan helyzetben, amely befolyásolja a családi kapcsolatokat és a dinamikát.

Néhány példa olyan helyzetekre, amikor valaki ilyen jellegű segítségre szorul:

  • pénzügyi gondok

  • házassági kérdések

  • kamaszkori konfliktusok

  • kommunikáció megszakadása, eltávolodás

  • konfliktus egy vagy több kérdés miatt

  • nagy életvitel váltás, leválás, kiköltözés

  • súlyos betegség

  • a mentális egészségi állapot problémái

  • szerhasználat, alkoholizmus

A családterápia általában rövid távú, és konkrét célokra összpontosít. Feltárja a családi rendszer kommunikációs mintáit, konfliktusait és a megoldások módjait. A terápia javíthatja a kommunikációs készségeket, módszereket biztosít a kihívásokkal teli helyzetek kezeléséhez, új betekintést/nézőpontváltást és megértést kínál, azonosítja a családon belüli problémás területeket, stratégiákat kínál a konfliktusok kezelésére és végül javítja és erősíti, visszaépíti a kapcsolatokat.

Ezeken a foglalkozásokon jellemzően többen vannak, néha csak az érintett felek, de általában szélesebb körben, noha nem feltétlenül a tényleges, egész család.

A terapeutával együttműködve a család tagjai azonosíthatják azokat a mintákat, amelyek problémásak lehetnek, majd feltárják családjuk problémamegoldó készségeit, határait, tekintélystruktúráit és kommunikációs szokásait. A terapeuta ezután együtt fog dolgozni az érintettekkel egy terv kidolgozásában, amely javítja a család kommunikációs és problémamegoldó képességeit.

A családterápia nem feltétlenül old meg minden konfliktust, amely a közösségben előfordulhat, de segíthet abban, hogy egészségesebb megküzdési készségeket és produktívabb kommunikációs módokat fejlesszenek ki a tagok hosszútávon.

Borítókép forrása: unsplash.com
Forrás: https://www.healthline.com/health/family-therapy
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.