Ha már évek óta terveztük, vagy épp lábadozunk a sokkból, a felismerés, hogy apává válunk, meghatározó pillanat az életünkben. 

Kutatásra fel!

Ugyan nem mi hordjuk ki a születendő gyermekünket, de ez nem azt jelenti, hogy nem is vagyunk részesei a babavárásnak és a szülésélménynek. Olvassunk utána a dolgoknak, amik majd a párunkkal történni fognak, és keressünk direkt leendő apukáknak írt könyveket is.

Legyünk egészségesek

A baba megérkezése előtti időszak jó lehetőség arra, hogy a saját egészségünkre is koncentráljunk, például hagyjuk el a káros szenvedélyeket, állítsunk fel a helyes táplálkozási szabályokat.

Beszélgessünk a szülőtársunkkal

Fontos, hogy szülőkként ugyanazokat az értékeket képviseljük mindketten, hiszen kevés rosszabb dolog van annál a nevelésben, ha a fő kérdésekben eltér a véleményünk. Ezért lényeges eleme a felkészülésnek az ezekről való beszélgetés, annak meghatározása, hogy milyen irányok mentén szeretnénk majd felnevelni a kicsit – persze ezek sokáig csak teoretikusak maradnak, de azért nem árt „vázlatot készíteni”. Arról is érdemes beszélgetni, hogy ki milyen feladatokat szeretne elvégezni a kicsi körül és melyektől ódzkodik.

Csapatmunka

Mivel az édesanya, a születendő baba és a mi életünk attól kezdve örökre össze fog kapcsolódni – még akkor is, ha esetleg a párkapcsolat vagy házasság véget ér – így muszáj megtanulni csapatként együttműködni. Félre kell tenni a játszmákat és az önzést mindkét részről.

apaság
Forrás: pexels.com

Az apakép

Mindenkinek van a fejében egy kép, hogy milyen apa nem szeretne lenni, de az még fontosabb, hogy milyen példát szeretne követni. Lehet akár ez a saját édesapánk, egy közeli hozzátartozó vagy barát, de még egy fikciós karakter is.

Vegyünk részt az eseményekben

Ultrahang-vizsgálat, terhestorna, bevásárlás a babának – legyünk ott a párunkkal, hiszen ez már a közös történetünk kezdete!

Fogadjuk el a változásokat

Elcsépeltnek hangzik, de a születéstől kezdve (majdnem) minden megváltozik majd az életünkben, kezdve a napirendünktől a prioritásokon át egészen a szexuális életünkig. Jó, ha időben tudatosítjuk ezt magunkban, és azt is, hogy ez nem a világ vége.

Őrizzük meg a humorérzékünket

A szülőség sok nehézséggel és rendetlenséggel jár, és a legrosszabb, amit tehetünk, ha a buktatóit túl komolyan vesszük. Fogjuk fel lazábban a dolgokat, nevessünk a ballépéseken, hiszen ha igyekszünk, nagyon kevés dolgot tudunk elrontani végérvényesen.

Beszélgessünk más apákkal

Hiszen ki tudná a legjobban átadni az apasággal járó tapasztalatokat, mint aki maga is megélte már? Ne vegyünk minden tanácsot készpénznek, de gyűjtsük az ötleteket és tippeket, amiket aztán hasznosíthatunk.

Legyünk tisztában azzal, hogy fontosak vagyunk a babának

A baba életében sok szakasz következik majd, lesz, amelyikben anyásabb lesz, és lesz, amelyikben az apjához fog húzni. Fontos, hogy az előbbinél se érezzük magunkat feleslegesnek, és azt se gondoljuk, hogy csak azért, mert dolgozunk és keveset vagyunk a családdal, rossz apák vagyunk – hiszen mi tartjuk el szeretteinket. Az apaság (mint ahogy az anyaság is), hosszútávra szól, és a gyermek arra fog emlékezni, hogy a fontos pillanatokban vele voltunk.

Forrás: https://www.healthline.com/health/preparing-for-fatherhood#research
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.