Az addikciók közé tartozik a szerencsejáték-függőség, melynek során az ember nem képes racionálisan mérlegelni a hazárdjátékokkal kapcsolatos döntéseit, és egyre nagyobb értéket kockáztat annak reményében, hogy nyerni fog.

A szerencsejátékok élvezetesek, hiszen a nagy nyeremény lehetősége fokozza az adrenalinszintet a szervezetben. Probléma akkor van, ha valaki nem tud megálljt parancsolni magának, és a sorozatos veszteségek ellenére (mert ebből általában több van, mint nyerési szériából, ezért is aláhúzandó a szerencse szó a kifejezésben) újra és újra megpróbálja. A játékszenvedély a szerencsejátékok bármelyikével kapcsolatban kialakulhat, és általában észrevétlenül történik.

szerencsejáték
Forrás: unsplash.com

Mi jellemzi a szerencsejáték-függőt?

  • nagyobb összegben fogad, mint aminek elvesztését a pénztárcája megengedné
  • az eufória kiváltása egyre nagyobb összegek kockáztatását igényli
  • sokszor megpróbálja visszanyerni az éppen elvesztett összeget
  • kölcsönkér másoktól vagy elad dolgokat azért, hogy játszhasson
  • okozott már konfliktust a kapcsolataiban a játékszenvedély
  • pénzügyi problémákkal került szembe a szerencsejáték miatt
  • stressz, szorongás is kíséri néha a játékot vagy annak hiányát.

E függőség kezelésében a legfontosabb a páciens általi felismerés, hiszen ha ő maga nem kér segítséget, más nem fogja tudni "helyrehozni". A depresszió és a szorongás kezelésében sikeres kognitív viselkedésterápia ebben az esetben is megoldás lehet, de az önsegítő csoportokba való ellátogatás is, hiszen utóbbi biztosítja a függőt arról, hogy nincs egyedül a helyzetével. Hazánkban széles körben elérhetőek az ezen függőséggel foglalkozó civil szervezetek, és létezik a Szerencsejátékos Segélytelefon is.

Forrás: https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/gambling-addiction/
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.