Facebook, Instagram, Pinterest és még számos közösségi felület, amelyek rengeteg jó dolgot hoztak az életünkben, mégsem lehet elmenni az ennél is több negatív hozadékaik mellett...

Ezekről azonban az emberek többségének fogalma sincs, hiszen gyorsan és egyszerűen juthatunk hozzá információkhoz, tudhatnak meg emberekről dolgokat, ahogy mi is sok mindent megoszthatunk magunkról, az életünkről vagy akár a munkatapasztalatainkról. Pedig egyre több tanulmány és szakember vizsgálja, hogy milyen hatásaik vannak az életünkre és a kapcsolatainkra.

Torz szépségideál

A különböző applikációk lehetővé teszik, hogy felismerhetetlenségig retusálják magukat a nők és a férfiak egyaránt. Ezzel csak az a baj, hogy a fiatal – amúgy is érzékeny – generáció, szépségről kialakított képe eltorzul és egy olyan nem létező, természetellenes dolgot fognak követendőnek tartani, amely súlyosan rombolhatja az önbizalmukat.

Irreális elvárások

Míg régen a kapcsolattartás egyik eszközeként szolgált, ma már a tartalmak fogyasztása és az emberek csodálatának elnyerése a cél, ha közösségi oldalakról beszélünk. Akár tudatosan, akár nem, de rengeteg felhasználó szeretne szebb képet mutatni magáról és az életéről, hogy ezzel kapjon visszaigazolást azzal kapcsolatosan, hogy mindent jól csinál. Ezzel csak az a baj, hogy egy idő után több időt ölünk az online életünk szebb lefestésébe, mint a való életünkbe...

Magányosabbak és szomorúbbak leszünk

Már dokumentumfilm is készült azzal kapcsolatban, hogy milyen mértékben képes elidegeníteni minket a barátainktól, a családunktól, sőt még a külvilágtól is. Láthatatlanul, de egyre több időt töltünk a telefonunk szüntelen görgetésével és nyomkodásával, mit sem törődve azzal, ami körül vesz minket. Ez azonban hosszútávon magányosságot és depressziót idéz elő.

Egyre kevesebb ideig tartanak a párkapcsolatok

Az online közösségi oldalak miatt már kicsit sem nehéz az ismerkedés. Rengeteg inger éri az embereket, amelyek elvonják a figyelmet a meglévő kapcsolatuk ápolásáról. Egy kisebb hullámvölgynél pedig inkább lecserélik a párjukat, semmint dolgozzanak a probléma megoldásán.

Nincs bizalom

Szinte már bevett szokássá vált a párkapcsolatokban a kémkedés. Pontosabban, hogy rendszeresen figyeljük, hogy a párunk mit posztol, kit lájkol, kit követ. Ez azonban szó szerint megöli a bizalmat, amely az egyik legfontosabb alappillére egy kapcsolatnak.

Természetesen nagyon nehéz nem foglalkozni ezekkel a felületekkel, hiszen lassan minden munkához szükség van ezeknek az oldalaknak a megfelelő és mindennapi használatához. Ám, ahogy véget ér a munkaidő tegyük félre a telefonunkat és a laptopunkat, hiszen az igazán fontos dolgok a szemünk előtt zajlanak.

Borítókép forrása: pexels

 

 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.