Az alkohol a világ nagyobbik részén az egyik legnépszerűbb legális tudatmódosító szer.

Az alkohol évente világviszonylatban közel 3 millió ember halálért felelős. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a vezető halálok a 19-47 éves korosztályban.

Az alkoholfogyasztás komoly népegészségügyi probléma Magyarországon is. Hosszútávú, rendszeres fogyasztása esetén maradandó károsodást okoz az idegrendszerben, súlyosan rontja a mentális és fizikai állapot, valamint gyengíti az immunrendszert.

alkohol étrend egészség
Forrás: pexels.com

Az alkohol „előnyei”

Az egyik fő ok, amiért valaki egyre inkább „belecsúszik” a rendszeres alkoholfogyasztásba, az az alkohol rendkívül jó nyugtató és feszültségoldó hatása. Sokan ezért isznak lefekvés előtt egy-egy „pohárkával”, mert könnyebben, mélyebben alszanak tőle. Azt kevesebben tudják, hogy alkohol hosszabb távon jelentősen rontja az alvás minőségét: felületesebb alvást és gyakori éjszakai felriadásokat, felébredéseket okoz, ezáltal inkább a fizikai-mentális kimerültséghez, sőt mentális zavarokhoz járul hozzá.

A vörösbor mérsékelt fogyasztását gyakran emlegetik az egészséges életmód kapcsán, például a mediterrán diéta esetében is. A jó minőségű vörösborban található erős antioxidáns, a rezveratrol valóban kedvező a szív- és érrendszer szempontjából, azonban fontos tudni, hogy itt a mérsékelt fogyasztáson van a hangsúly. Ez nők esetében maximum 1 dl, férfiak esetében kb. 1,5-2 dl bort jelent.

Alkohol és COVID-19

A pandémia elején felreppentek olyan álhírek, „tanácsok” is az interneten, hogy az alkohol véd a COVID-19 ellen. A jelenség mértékét és veszélyét jól mutatja, hogy a WHO-nak külön ki kellett adni egy állásfoglalást, miszerint ez nem igaz.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.