Bizony a testmozgás is lehet káros, és a túlzásba vitt edzés egyértelműen egy függőség, aminek beazonosítható tünetei vannak.

Mindenhol azt lehet olvasni, hogy a heti rendszeres testmozgás mennyire fontos, mennyi preventív hatása van a betegségekkel szemben, kordában tartja a testsúlyt, erősíti az immunrendszert. És ez így is van! Az edzésfüggőség nem azokat érinti, akik heti 2-3 alkalommal jól elfáradnak a kocogástól, fitnesztől, jógától vagy fallabdától. És nem is feltétlen az élsportolók között kell keresnünk az addikcióval küzdőket.

edzes_fuggoseg
Forrás: pexels.com

Az edzésfüggőség egy olyan összetett állapot, amikor az egyén mindent alárendel a sporttevékenységének, már a sport tartja kontroll alatt a mindennapjait, mindent ahhoz igazít, akár társas kapcsolatait és egyéb programjait is feláldozza, mert edzenie kell.

A kényszeres testmozgás mögött lelki okok húzódnak meg. Az érintett azt hiszi, ha 5 perccel kevesebbet edz, vagy másként edz, mint azt tervezte aznap, akkor egyrészt összedől a világ, másrészt kövér/csúnya/löttyedt marad. Pedig bármelyik külső szemlélő látja, hogy remek (vagy túl remek) formában van már, ennek ellenére ő elégedetlen, szorongó, ingerült és képtelen a kompromisszumokra. A pszichés háttér tehát ennél a mentális problémánál is önértékelési zavarra, önbizalomhiányra, kisebbrendűségi komplexusra, szeretetéhségre utal.

Az edzésfüggőség egyértelmű jelei:

  • Ha nem edz vagy nem annyit edz, bűntudata van, szorong, ideges.

  • Ha valamit eszik, ami szerinte nem megfelelő, már rohan is büntetni magát az edzéssel.

  • Akár teljesítményfokozókat is bevet, hogy többet és jobban tudjon edzeni.

  • Ingerült, agresszív lesz, ha valaki vagy valami felborítja a tervezett testmozgást.

  • Hiába a mozgás öröme, fáradt, levert, rosszkedvű, hiszen kizsigereli a testét.

  • Mindent képes átszervezni, felborítani a mozgás érdekében, lemond programokat, kerüli a társaságot.

  • Bármit is tesz, bármennyit edz, bárhogy néz ki, a testképe és önértékelése negatív marad.

A nem hivatalos mentális betegség, az edzésfüggőség sajnos komoly lelki problémákat sejtet, ezért gyógyítása csak nagy akaraterővel, tudatos felismeréssel, és gyakran szakember segítsége által történhet.

Forrás: https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/working-out-unhealthy-reasons
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.