A koronavírus társadalmi távolságtartása sok embert veszélyeztethet a drog- és alkoholfüggőség visszaesésének kockázatával, de itt van néhány tipp annak elkerülésére.

Koronavírus, függőség és visszaesés

A michigan-i Caitlyn Wyly (37), háromgyermekes anya számára már a koronavírus előtt is kemény volt az élet. 2020 elején férjével fájdalmas döntést hoztak a 16 éves házasságuk befejezéséről. Épp a válópert nyújtották be, és megkezdték a bírósági eljárást a vagyonuk felosztására, amikor a Covid-19 járvány bekövetkezett.

Hirtelen egy nehéz időszak kínossá vált, mivel most otthon ragadt a jövőbeli ex-ével. Nem tudott megszökni egyetlen szokásos plázájába, vagy barátokhoz, esetleg jógaórára. De mi az az egy dolog, amelyhez még mindig stresszoldóként fordulhat a társadalmi távolságtartás során? Alkohol. Wyly 2017. június 18. óta józan. Most azt mondja, hogy a koronavírus intenzív stresszének köszönhetően csaknem három év józansága napi fenyegetésben van.

Ha Wyly története ismerősnek tűnik, tudd, hogy nem vagy egyedül - sok embert fenyeget a visszaesés, vagy a koronavírus-járvány és a karantén ideje alatt már visszaesett a kábítószer- vagy alkoholfüggőségbe - mondja Keith Heinzerling belgyógyász és addiktológus.

Európa egész területén növekszik az alkoholértékesítés, valamint a megnövekedett alkoholfogyasztásról szóló jelentések. Egyes területeken az emberek azt mondják, hogy akár 50 százalékkal többet isznak karanténban, mint általában. Ez nem jó hír, amikor nagyon fontos figyelmeztetések szólnak arról, hogy figyeljünk, mennyi alkoholt fogyasztunk a Covid-19 járvány idején.

Miért okoz karantén visszaesést?

"Azok az emberek, akiknek korábban voltak problémáik kábítószerrel vagy alkohollal, különösen érzékenyek lehetnek a stressz és az elszigeteltség lehetséges negatív hatásaira" - mondja Dr. Heinzerling. "Valójában egyre több embert látunk kábítószer vagy alkohol felé fordulni, hogy megpróbáljanak kiszabadulni az aktuális stressz alól, vagy a szorongás vagy depresszió gyógyítása érdekében.”

"A férjem érzelmi hullámvasúton van, és ez befolyásolja, hogyan érzem magam a saját otthonomban" - mondja Wyly. - Az alagsorban alszom. Soha nem lehetek egyedül. Már nem mehetek a jóga stúdiómba, és a gyerekeim soha nem hagyják el a házat. Saját vállalkozásom van, és a világjárvány óta több üzletet kötöttem, de ráadásul a gyerekeimet is otthon kell oktatnom. ”- mondja. "Nagyon sok a stressz, és csak érzéketlen akarok lenni."

Karantén „drinking culture”

Egy másik tényező, amely egyeseket arra csábíthat, hogy visszatérjenek a régi szokásokhoz, azok a mémek, poénok és közösségi médiás bejegyzések, amelyek arra ösztönzik az embereket, hogy a kábítószereket és az alkoholt használják fel a megküzdési eszközként a világjárvány idején. Az alkoholról szóló online bejegyzések száma meghaladja a 300 százalékot a tavalyi adatokhoz képest - derül ki a Listen First Media felméréséből, amely a közösségi média adatait számokká alakítja. "Az ivás körüli minden viccelődés rendkívül káros" - mondja Wyly. „Az italozás a megoldás kultúránkban mindenre. Szomorú? Ital. Mérges? Ital. Elnyomva? Ital. A gyerekeid megőrjítenek? Ideje az „Anyu levének!” Ó, délben részeg vagy? Ez vicces!"

Az is tény, hogy az országok az italboltokat elengedhetetlennek tartják, és egyesek lehetővé teszik a piás és más koktélok házhoz szállítását. Ez fokozott kísértést jelent az alkoholfogyasztás szempontjából már kiszolgáltatott emberek számára - mondja Dr. Heinzerling.

Képek forrása: pixabay.com

 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.