A napozásra annyira képesek egyesek rákattanni, mint bármelyik függőséget kialakító anyagra.

Egyszer-egyszer szoláriumba menni teljesen ártalmatlan hobbinak tűnik, sőt, az is, amennyiben nem visszük túlzásba, megfelelő krémeket alkalmazunk, és tényleg csak alkalmanként látogatunk el a barnító szalonokba. Sajnos azonban a szoláriumozás esetén, ahogy sok másik tevékenység esetén is könnyű addikciót kialakítani, pláne az arra hajlamosaknak, vagy azoknak, akik nagyon hiúak a külsejükre. 

Egyesek a szolárium okozta barna színnel képesek már csak vonzónak látni magukat, ha rendszeresen barnítják a bőrüket, a téli időszakban is. Emiatt rendszeresen, két-három naponta az év minden szakában látogatják a szoláriumokat, és sokan küzülük egyre barnább és barnább színre vágynak, így egyre több időre vagy egyre erősebb csövekkel ellátott szalonokba járnak.

szolárium
Forrás: freepik.com

Bár a WHO többször is kijelentette, hogy nem egészséges a rendszeres szoláriumozás, a média folyamatosan sugározza azt az üzenetet, hogy az igazán vonzó külsejű emberek napbarnítottak, így nem csökkent a szoláriumok népszerűsége, sőt, stabil a tanorexiások, azaz barulásfüggők száma is a világon.

A szoláriumozás káros mellékhatásait ráadásul nem egyből, hanem csak évekkel később láthatjuk magunkon: ráncok, száraz bőr, esetleg bőrrák, így a tanorexiásokat nem is tántorítja el függőségükben a kellemetlen hatások jelentkezése.

Az UV-sugarak ráadásul nem csak a barnítás esztétikai látszata miatt teszik függővé az embereket, hanem azért is, mert a sugarak endorfint termelnek, ami boldogságot okoz az agyban. Sajnos muszáj leszoknunk a szoláriumról a káros hatások miatt, amilyen páldául a bőr gyors öregedése, vagy az, hogy esélyt adunk a bőrrák kialakulására, helyette barnítókrémmel vagy a nyári időszakban nem túlzásba vitt, fényvédővel bekent testtel való napozással tudjuk a kívánt színt elérni. Az endorfin pótlására javasolt tevékenység a sport vagy más hobbik űzése.

Borítókép forrása: freepik.com