Nem mindegy a szedés gyakorisága, és az sem, hogy milyen céllal használjuk az orvosságokat. Komoly veszélye lehet a gyógyszerfüggőségnek.
 

Sem hazánkban, sem a világ más tájain nem ritka sajnos a gyógyszerfüggőség. Bár jó tudni, hogy számíthatunk a szakszerűen kifejlesztett orvosságokra, nem szabad túlzásokba esni, ahogy ez az élet más területein is egy követendő szabály.

Az Apotheken Umschau adatai szerint a gyógyszerfüggőknek nagyjából hetven százaléka nő, és főként az idősebb korosztály érintett. Az altatószerek, a nyugtatók illetve a fájdsalomcsillapítók azok, amelyeket a leggyakrabban szednek be az emberek, és van, amikor nem csak akkor, mikor tényleg szükség van rá, hanem előfordul, hogy megelőzésként, vagy épp megszokásból kapnak be egy-egy tablettát. A függőség épp ezektől tud kialakulni.

Általában fokozatosan szoknak rá a felhasználók egyes gyógyszerekre, majd szervezetük rezisztenssé válik, hamarosan pedig emelt dózisra lesz szükség ugyanannak az állapotnak az eléréséhez.

gyógyszer
Forrás: pexels.com

Ha a gyógyszert szedők valamelyik tablettától úgy érzik, teljesen elmúlt a problémájuk, vagy nagyban segíti őket a mindennapokban, akkor hajlamosak rendszeresen bevenni belőlük, akkor is, ha nincs rá szükség, hogy fenntartsák a megszokott jó állapotot. Csak épp ezt már függőségnek nevezhetjük, és ahogy fentebb szó volt róla, a kisebb adag egy idő után nem lesz elég.

Egyes gyógyszereknél komoly elvonási tünetek alakulhatnak ki, ha a páciens nem szedi be a megszokott adagot, az altatók és nyugtatók esetében fizikai jelei is vannak a megvonásnak: remegés, izzadás, alvászavarok.

Épp a nehéz leszokás és a túladagolás veszélye az, ami miatt fontos, hogy betartsuk a dobozon olvasható előírásokat, illetve az orvos utasításait. Az addikciót gyakran a betegek be sem ismerik, pedig látható tünetek jelentkeznek rajtuk. Fontos, hogy a gyógyszerfüggőséggel, ahogy más addikciókkal, szakemberhez forduljunk, és igyekezzünk minél hamarabb elindulni a leszokás utján.

Az elvonási tünetek fellépése miatt érdemes fokozatosan elkezdeni a megvonást, orvosi felügyelet mellett egyre kisebb és kisebb adagot szedjünk, amíg kis lépésekben el nem érjük a teljes tisztaságot. Ne próbáljuk egy lépésben letenni a gyógyszert, mert az elvonási tünetekkel megküzdeni abban az esetben még nehezebb, mint magával a függőséggel.

Fontos, hogy beismerjük, ha ilyen problémánk akad, és ne féljünk segítséget kérni. Tárjuk fel okait az addikciónak, és vonjuk be környezetünket is a leszokás folyamatába segítségként.

Forrás: apotheken-umschau.de
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.