A hipnoterápia egy régóta alkalmazott, tudományosan megalapozott terápiás módszer, mely számos pszichés probléma esetén megoldást nyújthat.

Évtizedekkel ezelőtt a legtöbb ember még azt is titkolta, ha pszichológushoz járt, hiszen a mentális betegeket stigmatizálták. Manapság azonban egyre nyitottabbak vagyunk a pszichés fejlődésre, a traumák feldolgozására, és egyre több módszer áll a rendelkezésünkre.

A pszichológiai, pszichiátriai terápiák mellett segíthet a kineziológia, a családállítás vagy a hipnoterápia. Az utóbbi módszer ijesztőnek tűnhet, ugyanis a hipnózis ideje alatt más tudatállapotba kerülünk. Aggodalomra azonban nincs okunk, hiszen közben nyugalmas, alvásszerű állapotba kerülünk.

Mi történik a hipnoterápia alatt?

A hipnotizált állapotban kizárólag a tudatalattink kommunikál, a belső világunk képeit látjuk, illetve emlékképeket, amelyek valamiért mély nyomot hagytak bennünk. Ez az alapja annak, hogy a hipnoterápia segítségével képesek leszünk feloldani a berögződött traumákat, még azokat is, amelyeket elfelejtettünk vagy a tudatunk elfeledtetett velünk, de nyomai mégis megtalálhatók a viselkedésünkben. A mélyen rögzült, a tudatunkba beépült negatív élmények, emlékek a terápia alatt újraélhetők, azonban a szakember segít abban, hogy ezek az emlékek más jelentést kapjanak.

A terápián részt vevő páciens ellazulva ül vagy fekszik, mintha félálomban lenne. Csak a fejében lévő gondolatokra és képekre fókuszál, a külvilág megszűnik számára. A terapeuta a páciens viselkedését figyeli, illetve összeveti az elmondottakkal.

Fontos a szakember kiválasztása

A hipnózis az ember személyiségének mélyebb rétegeit fedi fel, de csak akkor, ha megfelelő szakember végzi. Mindenképpen ellenőrizzük, hogy a kiválasztott terapeuta tagja-e a Magyar Hipnózis Egyesületnek. Csak szakemberek alkalmazhatnak hipnózist. Elsőként elbeszélgetnek a pácienssel, hogy megtudják, milyen területet kell kezelni, illetve az is kiderül, mennyire hipnábilis, azaz hipnózisos tudatállapotba vihető.

Milyen esetekben alkalmazható?

A hipnoterápia az egyik legjobb feloldási módszer. Szorongások, testi tüneteket is produkáló pánik, fóbiák, depresszió, szenvedélybetegségek és negatív gondolkodásmódon való változtatás esetén alkalmazható.

hipnoterápia
Forrás: pexels.com

Fontos, hogy együttműködőek legyünk, kövessük a terapeuta utasításait. A hipnoterápia hatására nem változik meg a személyiségünk, sőt a kellemetlen emlékeket nem is képes az agy teljesen újrajátszani, csak képek formájában jelennek meg.

A hipnoterápia egy tudományosan megalapozott pszichológiai módszer. A hipnózissal foglalkozó szakemberek soha, semmilyen körülmények között sem élnek vissza tudásukkal, senkit nem hipnotizálnak akarata ellenére és nem kommunikálnak a szellemvilággal sem.

Borítókép forrása: pexels.com

 

 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.