Rengetegen észre sem veszik, hogy lelkileg igazán mérgező munkahelyen dolgoznak.

Nem mindegy, hogy napi 8-10 vagy akár 12 órát milyen környezetben töltünk. Home office ide vagy oda, akár egy videós meeting vagy egy email is hagyhat olyan nyomokat bennünk, mintha például 60 fő előtt kiabálna velünk élőben a főnök az iroda közepén. Sajnos nem is kevés munkavállaló éli át a toxikus légkörben való munkavégzést. Az egész világon jellemző, hogy az alkalmazottak csak ritkán mernek kiállni magukért, ez pedig már önmagában elég nagy probléma. Gyakori, hogy a főnökség nem hagyja kiállni magukért a beosztottakat, vagy épp a beosztottak rettegnek a vezetőségtől, vagy teljesen más áll ennek a hátterében. Fontos, hogy a vállalatok vezetői minél inkább úgy alakítsák ki a vezetési stílusukat, hogy az ott dolgozók kifejthessék véleményüket, számítson az ő akaratuk is, és szeressék a céget, ahol dolgoznak, értékesnek érezzék magukat, és tudják, hogy megbecsülik őket. Ha ez nincs meg, akkor valószínűleg nincs rendben a cégvezetés.

Milyen jelei vannak egy toxikus munkahelynek?

Enervált, stresszes munkatársak

Előfordul, hogy magunkat nem érezzük energiátlannak vagy különösebben boldogtalannak a munkahelyünkön, a kollégáknak azonban folyton rossz a kedve, panaszkodnak, soha nem számolnak be elismerésekről vagy sikerekről. Lehet, hogy senki sem szeret elégedett lenni vagy valóban senki sem dolgozik jól, azonban ez igen valószínűtlen. Ami valószínűbb, hogy bár eredményesen dolgoznak, mégsem fejezik ki feléjük a dicséretet, túlhajtják őket, és emelkedik a munka miatt a stressz-szintjük is.

Sajnos ilyenkor mi sem vagyunk kivételek és ránk is igaz, hogy nem a megfelelő helyen dolgozunk, csak eddig nem vettük észre.

Forrás: pexels.com

Nagy fluktuáció

Ha az ember szereti a munkahelyét, akkor általában nem áll tovább néhány hónap alatt. Ha a munkahelyünkön megfigyelhető a munkaerő fluktuációja, azaz egyes pozíciókban nagyon gyakran cserélődnek az emberek, akkor arra utalhat, hogy valamiért nem szeretnek ott dolgozni az alkalmazottak.

Intő jel lehet emellett, ha a kollégák nem is érzik magukat jól egymás társaságában, egyáltalán nem kommunikálnak egymással, csak stresszesen, gépiesen dolgoznak.

Nincs egyensúly a munka és magánélet között

Mikor azt érezzük, hogy túl gyakran visszük haza a munkát vagy a munka eggyé vált a magánéletünkkel, akkor az túlment az egészséges munkaidő határán. Van, hogy az ember úgy érzi, a vállalat, ahol dolgozik, birtokolja őt és a heti 40 órán kívül is folyamatosan rendelkezik az ideje felett.

Ha este 10 órakor csörög üzleti ügyben a telefonunk, pedig csak délután 5-ig szól a munkaidő, és még a családdal töltött programok alatt is azon agyalunk, hogy mi lesz a következő meetingeken, akkor érdemes elgondolkozni, ez nem toxikus légkör-e. Akkor viszont mindenképpen lépni kell, ha már otthon vezetjük le az irodában felgyülemlett feszültséget.

Borítókép forrása: unsplash.com

 

 

 

 
Neked ajánljuk

A bakteriális vaginózis veszélyei a terhességben (x)

Babára, mamára is veszélyes lehet a bakteriális hüvelyfertőzés. A bőséges, halszagú folyással járó gyulladással mindenképpen keressünk fel szakorvost, és törekedjünk a meggyengült hüvelyflóránk helyreállítására.