Előfordul, hogy a kiégéssel vagy a tavaszi fáradtsággal keverjük össze, pedig a munkahelyi túlhajszoltságnak különböző jelei vannak.

Testi és lelki tüneteket egyaránt okozhat a túlterheltség, amit a munkahelyen érezhetünk. Nem csak a munkaidő alatt lehetünk stresszesek és idegesek a sok megoldandó feladat miatt, hanem azon túl is, és előfordul, hogy már otthon is csak az állásunk miatt aggódunk, nem tudunk kikapcsolódni. Az alábbi négy tünet egyértelműen arra utal, hogy túlléptük a normalizálható mértékű teherviselést, és túlhajszoltság uralkodott el rajtunk.

Rendszeres remegés

Ha nap közben többször is ránk tör a remegés, amin általában nem segít az sem, ha a vércukorszintünket stabilizáljuk, akkor valószínű, hogy a fáradtság okozza. Ilyenkor sokan kávé után nyúlnak, pedig a koffein ilyenkor nem segít, éppen ellenkezőleg: fokozza a remegést. A rendszeres remegés ellen az egyetlen gyógymód az alvás. Aludjunk több egymás utáni éjszakán is 8 órákat, minél pihentetőbb körülmények között.

Koncentráció csökkenése

Ha szinte bírhatatlanul sok a feladat, és rengeteg területre kell egyszerre összpontosítani, ráadásul hosszú távon, akkor annak sajnos meglesz a böjtje, és koncentrációzavar alakulhat ki, ami a túlhajszoltság egyik jele. Meg kell értenie a felettesünknek, hogy szükség van egy kis tehermentesítésre, illetve pihenésre, mert ront a teljesítményünkön a kimerültség.

munkahely túlhajszoltság
Forrás: pexels.com

Ingerlékenység

Ha sokkal gyorsabban és kevesebb indokkal hergeljük fel magunkat apróságokon, lobbanékony lett a természetünk, akkor valószínűleg az oka a túlterheltség lesz. Pihenéssel, megfelelő alvással, illetve rendszeres sporttal orvosolható. Ha már hetek óta folyton előjönnek az ideges megnyilvánulások, akár ok nélkül is, mindenképp gondolkozzunk el rajta, nem dolgozunk-e túl sokat.

Alvászavar

Ha nagyon fáradtak vagyunk, pont az nem megy, amire igazán nagy szüksége lenne az idegrendszerünknek: az alvás. Ha este is csak forgolódunk, akár a munkán agyalva, akár látszólag ok nélkül, és akármilyen fáradtak vagyunk, mégsem megy a pihenés, akkor javasolt csökkenteni a stressz szintjét, illetve a bioritmus beállítására vény nélkül kapható melatonint szedni, amíg meg nem szokjuk, hogy ismét képesek vagyunk aludni.

Borítókép forrása: pexels.com

 

 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?