Az autoimmun eredetű viszkető, hámló bőr sokak életét megkeseríti. Gyógymód nincs rá, de a megfelelő praktikákkal kordában lehet tartani.

Az arthritis psoriatica a psoriasis (pikkelysömör) ízületi gyulladást okozó változata, mely a lakosság 1-2%-át érintheti a felmérések alapján. Hazánkban kb. 150-200 ezer ember él együtt a pikkelysömörrel, ezek közül 15-40 ezer esetnél várható az említett szövődmény.

pikkelysomor_munka
Forrás: pexels.com

Az okait a mai napig kutatják, de lehet genetikai háttere, családi öröklődés, de kiválthatja fertőzés, elhízás, dohányzás, életmód, stressz, gyógyszerek szedése vagy vegyszerekkel érintkezés az arra hajlamos embereknél. A betegség következtében nemcsak a bőr gyullad be, hanem átterjed az ízületekre is, megnehezítve a mindennapos mozgásokat.

Sajnos a betegséget nehéz kezelni, változó hullámokban nehezíti meg az érintettek életét. Meg kell tanulni együtt élni vele, illetve kímélő életmódot és praktikákat beiktatni.

  • A fizikai munkákat, háztartási tevékenységeket osszuk fel apró szakaszokra, időtartamokra. Ha tudunk kérjünk benne segítséget. Ne használjunk nehéz eszközöket!

  • A konyhai eszközök, kisgépek álljanak kézre, legyenek könnyen elérhető helyeken. A nehéz edényeket pedig cseréljük le könnyű anyagúakra!

  • Bizonyos napokon még a járás is nehézséget okozhat. Aki ebben a betegségben szenved, törekedjen az egyszerűségre, lakását ne halmozza tele, ne legyenek felesleges tárgyak, vagy a mozgás útjában álló tényezők!

  • A munkahely legyen ergonomikus, segítse elő, hogy ebben az állapotban dolgozni tudjunk. Ehhez kérhetjük a HR vagy a vezető segítségét is. Állítsuk be a számítógép monitorának helyzetét úgy, hogy ne erőltesse meg a nyakunkat. Egér helyett használjunk érintő padot, székünk legyen ergonómikus. Figyeljünk az íróasztal magasságára, és tehetünk lábtartót az asztal alá! A munkaterületünkön ne legyenek nehéz tárgyak, legyen mindig rend. Ha van lehetőség, éljünk a home office-szal. A telefonozáshoz használjunk speakert, fülhallgatót!

  • A könnyedebb mozgásért keressünk fel terapeutát, kérjük szakember segítségét a gyógytornához. Ne hagyjuk az izmainak elrenyhülni!

  • A lakás, fürdőszoba legyen csúszásmentes, helyezhetünk el kapaszkodókat, fogantyúkat és csúszásgátló szőnyegeket is.

  • Minél inkább tudjuk, tegyük „okossá” a környezetünket. Ahol lehet, legyen hangvezérlés pl.

  • Az öltözetünk legyen mindig kényelmes, beleértve a cipőnket is!

A betegség kezelése a bőrtünetek és az ízületi tünetek együttes enyhítését jelenti. Mivel a bőr- és ízületi tünetek összefüggnek, mindet gyulladás okozza, így ha az egyik mérséklődik, a másik is javulni fog. Ez általában a bőr esetén könnyebben kivitelezhető, tehát azzal szokták kezdeni a kezelést. A bőrtünetek kezelését bőrgyógyász szakorvos végzi, aki felírhat gyógyszereket is. Kiegészítésként pedig számoljunk célzott gyógytornával és fizikoterápiával.

Forrás: https://www.healthline.com/health/psoriatic-arthritis/everyday-tips-life-with-psa
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.