A zaklatás nem mindig ér véget, amikor elvégzed az iskolát. Ha a munkahelyeden találkozol zaklatóval, akkor tudd meg, hogyan kell sikeresen kezelni.

A zaklatás soha nem szűnik meg

Amikor a legtöbb ember megfélemlítésre gondol, akkor a játszótéren folytatott ökölharc vagy a tinédzserek körében elkövetett számítógépes zaklatás jut az eszébe. De ezek az iskolaudvari zaklatók nem mindig válnak más emberré, amikor diplomát szereznek - a zaklatás gyakran folytatódik a munkahelyen. A Journal of Social Psychiatry folyóiratban megjelent kutatásból kiderült, hogy az emberek közel 30 százaléka számol be arról, hogy munkahelyi erőszakkal találkozik.

A bántalmazás következményei jelentősen befolyásolhatják egészségedet. Tanulmányok a munkahelyi zaklatásokat összekapcsolják a szív- és érrendszeri betegségek, az öngyilkossági gondolatok, sőt az izom- és csontvázfájdalmak, például a hát- és a nyakfájdalmak megnövekedett kockázatával.

És neurológiai zavarokat is okozhat, amelyek még nehezebbé teszik a munkahelyi boldogulást és sikereket. "A zaklatás a bántalmazás egyik formája" - mondja Gary Namie, PhD, szociálpszichológus. „Neurológiai hatása van, hormonokat áraszt el az agyadban, amelyek befolyásolják a memóriádat, a döntéshozatalt és az érzelmi szabályozásod." Ezeknek a hormonoknak a hosszan tartó expozíciója néha memóriahiányt okozhat, és kevésbé kompetensnek, szorongóbbnak tűnhetsz az életben.”

A munkahelyi zaklatás akkor válik még kínosabbá, ha figyelembe vesszük, hogy a felettesek a legvalószínűbbek a bántalmazók között - a Munkahelyi Bántalmazási Intézet kutatásai szerint a munkahelyi zaklatás 61 százalékát az áldozataik felett hatalmon lévő emberek okozták.

Tehát mit csinálsz, ha valaki megcéloz a munkahelyeden? Így segíthetsz magadon egy szörnyű helyzetben.

Értsd meg, hogy nem te vagy a hibás

"Minél korábban ismered fel, hogy nem te vagy a hibás, annál jobb" - mondja Namie. "Nem te okoztad, és nem is érdemled meg - tehát nincs okod önmagad hibáztatására." Néha az az oka, hogy célba vesszük a másikat, mert féltékenységet váltott ki abban a személyben, aki a hatalmat birtokolja.”

Beszélj a HR-lel

Az emberi erőforrások osztálya nem csak azért van, hogy elmagyarázza a feladatokat, vagy oktassa a személyzetet a szexuális zaklatással kapcsolatban. Csak győződj meg arról, hogy a csevegésetek bizalmas-e, mondja Namie - ez jó módja annak, hogy átgondold stratégiáid, hogyan oldhatod meg problémáidat a zaklatóval, és csatlakozhat másokhoz, akik esetleg hasonlóan beszámoltak e személy viselkedéséről. A HR a következő lépésben is segíthet.

Találkozz a főnököd főnökével

A főnök közvetlen felügyelője valószínűleg felvette és jóváhagyta a bántalmazóját, és hű lehet a zaklatójához - mondja Namie. Ha a zaklatójával való beszélgetés nem lehetséges, vagy nem működik, érdemes a HR-hez fordulni. Nézd meg, kapsz-e 15 percet a lehető legmagasabb beosztású főnökkel, a HR segítségével - javasolja Namie.

Tarts távolságot

A zaklatási helyzet megoldásának legegyszerűbb módja az, ha kivonod magad belőle - találsz kilépési stratégiát? Keress a vállalatánál egy másik pozíciót, amely nem igényli például a zaklatóval való interakciót. A szélsőségesebb intézkedések magukban foglalhatják az új munkahely keresését. "Ez a te egészségedről és a közérzetedről szól" - mondja Namie. - Időt kell szánnod arra, hogy lenyugodj és helyreállítsd önmagad. Ülj le, és mérlegeld az előnyeit és hátrányait, ha kivonod magad a helyzetből.

Képek forrása: pixabay.com

 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.