Nemet mondani tudni kell, csak nem mindegy, hogy hogyan történik.

Még senki karrierjének nem ártott, hogy nemet mondott a főnökének, de ezt hajlamos elfelejteni az, aki nagyon szeretne bizonyítani a felettesének vagy önmagának.

Nemet mondani márpedig tudni kell, csak nem mindegy, hogyan fejezzük ki magunkat, valamint miként szabjuk meg, hol ér véget a munkahely és hol kezdődünk mi. 

A Careercast karriert segítő weboldal tanácsai szerint van néhány alappillére annak, hogyan kell nemet mondani a főnöknek úgy, hogy abból ne adódhasson probléma. Ezek közül a legfontosabb, hogy ne mindig mondjuk nemet, hanem csak adott esetben, egészen pontosan olyan esetekben, ha a felettesünk

  • túl sokat kér
  • olyat kér, ami személyes okokból nem lehetséges végrehajtani
  • udvariatlan vagy sértő dolgot kér
  • valamilyen határt átlép kérésével
  • túlterhel.

Válogassuk meg a szavainkat!

Semmiképp se támadóan vagy agresszíven utasítsuk el a kérést és ne túl hosszan, de fejtsük ki, mi az oka annak, hogy nem teljesítjük a kérését. Túlmagyarázni semmit sem szabad, így a nemet sem, és fontos, hogy kerüljük a mellébeszélést vagy a kifogásokat.

Forrás: unsplash.com

Adjunk alternatívát!

A főnök kér valamit, az alkalmazott nem akarja vagy nem tudja teljesíteni - ez nem nyertes szituáció, de fordíthatjuk úgy is, hogy mindkettőnk számára jól alakuljon, azaz a főnök is megkapja annak alternatíváját, amit kért, és nekünk sem kell megtennünk, amit nem szeretnénk. 

Fontos az őszinteség!

Ha a fentebb felsorolt okok miatt szeretnénk visszautasítani a kérést, bátran álljunk a főnök elé, hiszen ő is ember, érteni fog az őszinte szóból és az őszinte kérésből. Sokkal korrektebb így hatni rá, mint ürügyekkel vagy más módszerekkel.

Nem szabad sokáig várni a kéréssel!

Ne húzzuk el a nemet mondást, legyünk túl rajta minél hamarabb. A bűntudat is kevesebb ideig tart, és a felettessel sem szúrunk ki, ha időben tudja a szándékunkat és kereshet mást a feladat megoldására.

Borítókép forrása: unsplash.com

 

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.