A kutatások szerint igen, mert az együtt élők hasonló egészségügyi problémák kialakulásával számolhatnak, és a lelki alkatuk is kihat egymásra.

Nem ritka, hogy azt halljuk, a mi családunkban mindenki magas vérnyomásos. Vagy olyat, hogy az idősebb házaspár mindkét tagja rákos megbetegedéssel küzd. És a klasszikus, amikor mindketten alig tudnak mozdulni, mert az egyiknek a dereka fáj súlyosan, a másiknak meg a bokája vagy a térde mozgásképtelen. Ráfoghatnánk arra, hogy a kor előrehaladtával…de ez nem igaz 100%-ban. A magas vérnyomás betegség például a fiatalokat is érinti, ahogy sajnos a cukorbetegség és szív-érrendszeri bántalmak is. Ezek persze ún. civilizációs betegségek, amelyek egyre több ember életét nehezítik meg, mégis a kutatások szerint halmozódhat, és, ha a pár egyik tagjának van valamilyen alapbetegsége, akkor a másik félnél is könnyebben kialakulhat hosszú távon.

parkapcsolat_egeszseg
Forrás: unsplash.com

De, miért hatunk egymás egészségi állapotára, és mit lehet tenni ellene?

A több ezer párból álló kutatás szakemberei azt mondják az összefüggések egyértelműek. Egyrészt az emberek hajlamosak magukhoz hasonló párt, embert választani. Ez igaz a társadalmi, anyagi helyzetre, az életmódra (táplálkozási szokások, dohányzás, sport mennyisége), az életfelfogásra. Ezekből pedig meredeken következik, hogy hasonlóak lesznek a kockázati tényezőik. A másik ok pedig, hogy akarva akaratlanul hatunk egymásra. Ahogy a boldogság és a nevetés lehet ragályos, úgy a fájdalmak, az állandó rossz közérzet és a betegségekre való hajlam is. A negatív attitűdű személyek, mintegy megmérgezhetik a párjukat, akik persze eleve lehet, hogy fogékonyak szintén a negatív szakaszra.

Nehéz ebből kitörni és ezt megtörni, hiszen nem ritka, hogy az ilyen párok a gyerekeiknek is tovább adják az „örökséget”. Ahogy a sport szeretete átadható, vagy az egészséges ételek iránti nyitottság, úgy a panaszkodás, a negatív felfogás, az „ez fáj-az fáj, de nem teszek ellene” szemlélet is.

A covid-19 pandémia során mért adatok is nagyon hasonló eredményt mutattak: a párok ugyan azt tették a lezárás alatt, vagy értelmesen és hasznosan töltötték, vagy ültek a tévé előtt, tömték magukba a chipset és dohányoztak. Sarkítva, de így történt.

A jó hír, hogy lehet ezen változtatni, minden csak akarat kérdése. Hasznos, ha a pár egyik tagja eldönti, hogy megtöri az ördögi kört, és leszámol a problémákkal. Nem erőltetve, de nyitottsággal meg kell adni ezután a lehetőséget a másik félnek a bekapcsolódásra. Ha igazán jó páros, tudnak hatni egymásra pozitívan is, és előbb-utóbb, ha jönnek az eredmények, változások, akkor a másik fél is motiváltabb lesz. Jó módszer lehet a közös célok meghatározása és leírása, naplózás is.

Természetesen az ország egészségügyi rendszere is befolyásolja, hogy ki hogyan tud megküzdeni egy állapottal, de pontosan ezért fontos már elejét venni a dolgoknak és a megelőzésre koncentrálni.

Forrás: https://www.healthline.com/health-news/you-are-how-you-couple-how-your-partner-can-influence-your-health
Borítókép forrása: unsplash.com