A COVID-19-ből fakadó karantén, illetve home office elterjedésével laikusként arra következtettünk, hogy az együtt élő párok számára ez kedvező táptalaj a meghitt együttlétek számának növekedésére. 

Az NBC News felmérése alapján azonban ennél nem is tévedhettünk volna nagyobbat: 11.000 emberből legalább 50% azt nyilatkozta, a járvány negatívan befolyásolja a szexuális életüket.

covid-19-szex-libido
Forrás: unsplash.com

Külső tényezők

Az állandó otthonlétből fakadóan hajlamossá válunk önmagunk elhanyagolására. Nem érezzük a késztetést, hogy rendes utcai ruhát vegyünk fel, hiszen minek szorongjunk a kiskosztümünkben, ha a pizsamánk kényelmesebb? Elmaradnak a mindennapos sminkelések és nem bajlódunk a frizuránkkal sem. Azonban ennek következtében egyre csökken önértékelésünk, amely szexuális életünkre is kihatással van.

Lelki tényezők

Azok, akik munkájukat, így megélhetésüket veszítették el a járvány kirobbanásának következtében, érthető okokból nem tudják átadni magukat a test gyönyöreinek. Azonban a jelenlegi helyzetben kialakult bizonytalan jövőkép, a leromlott életkörülmények, az aggódás szeretteinkért hatalmas stressz reakciót idéz elő a szervezetünkben, mely önmagában is libidógyilkosnak tekinthető.

Együtt, egymásért!

A szex tudatos tervezése és ütemezése, bár nem a legidillikusabb, ebben a rendhagyó helyzetben megmentheti a párkapcsolatot az elhidegüléstől. A nyílt kommunikáció, a vágyaink és érzéseink kimondása - nem pedig partnerünk hibáztatása - szintúgy előrevivő megoldás. Talán most több testi-lelki ráhangolódásra lenne szüksége a párunknak, egy stresszoldó masszázsra, vagy közös fürdésre – adjuk meg neki, és önmagunknak is!


Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.