Nagyon nehéz egy abuzáló párkapcsolat után nyitottnak lenni és valakihez ismét bizalommal fordulni. Egyáltalán lehetséges?

Sokkal többen szenvednek bántalmazó kapcsolattól, mint azt bárki hinné. Az otthonok zárt ajtói mögött a tisztes családi élet helyett meglepő tényekkel találkozhatunk. A bántalmazás nem feltétlenül testi és fizikai abúzust jelent, a lelki és verbális bántalmazás épp olyan megnyomorító lehet. Sok esetben a nők a szenvedő alanyok, de előfordul, hogy férfi az abuzált partner. Hogyan vehetjük észre, hogy ismerősünket, szerettünket bántalmazzák?

abuzalt_parkapcsolat
Forrás: unsplash.com
  • visszautasítja a társas érintkezést a baráti körével, családjával, nem tesz olyan dolgokat, mint korábban – mert ezt a bántalmazó kontrollálja

  • ha partnerével van, látjuk rajta, hogy szorong vagy fél

  • külsérelmi nyomok vannak a testén, amit vagy furcsán kimagyaráz, vagy állítja, nem tudja, mitől lettek

  • nincs önálló élete, korlátozott a hozzáférése az autójához, a saját pénzéhez vagy hitelkártyájához (ki van szolgáltatva)

  • személyisége szélsőséges határok között mozog, hirtelen vált

  • gyakran hívják, ellenőrzik, hogy hol van, mit csinál, be kell számolnia mindenről

  • partnere irigy, féltékeny, birtokló

  • nem a szezonnak megfelelő ruhákat hord, hogy takarja sérüléseit

Ha valaki nagy nehezen képes kitörni egy ilyen helyzetből, és leválni a bántalmazó félről, az általában nagyon komoly munka eredménye, gyakran igényel külső segítséget. Azért is nehéz, mert az abuzáló kontroll alá von mindent, nincs lehetősége csak úgy pszichológushoz menni, vagy a barátokhoz menekülni. A bántalmazott fél, hogy még nagyobb lesz a baj, ha kiderül, hogy ki szeretne lépni a kapcsolatból. Emiatt azonban kapcsolat tragikus véget ér, vagy így élnek le egy életet.

Ha sikerült mégis kilépni, és esetleg új kapcsolatot kezdeni, ismerkedni valakivel, gyakori, hogy az érintett a régi mintázatot viszi be a kapcsolatba, hasonlóan viselkedik, alárendelt magatartást vesz fel, nem képviseli magát. Ezért lenne fontos, hogy szakemberhez forduljunk. Előfordulhat, hogy meg kell tanulni pánikkezelési technikákat, például légzési technikát, el kell hinni és tudatosítani, hogy nem ez volt a normális, és, hogy igenis van lehetőség másfajta boldogságra.

Nagyon fontos megismerni a saját igényeinket, amik el voltak nyomva az előző rossz kapcsolatban. Sőt, ezeknek hangot is kell tudni adni az újban. Kommunikálni kell, a másik fél részéről pedig türelem és nyitottság szükséges. A bántalmazottnak tudnia kell nyitottnak lennie, és az új társnak is nyitottan kell fogadnia, meg kell értenie a viselkedése mintázatait. A trauma nem várt időben törhet rá az emberre, kiválthatja egy elfeledett hang, illat, inger. Az sem jó, ha a bántalmazotté az ingatlan és ott él tovább, ahol őt abuzálták. Ilyenkor meg kell tenni a szükséges lépéseket és változtatni akár a lakóhelyen is.

Aki azt tapasztalja, hogy a környezetében valakit bántalmaznak, vagy ő az abuzált fél, haladéktalanul kérjen segítséget valamelyik családon belüli erőszakra specializálódott szervezettől!

Forrás: https://www.healthline.com/health/living-with-a-new-partner-after-abuse
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.