Egy felmérés kimutatta, hogy 3000 amerikai házaspár 31 százaléka már szakított az együtt alvás szokásával és állítják: nem is dönthettek volna jobban.

Egy másik felmérés szerint Amerikában az emberek 19%-a a partnerét hibáztatja saját alvási nehézségei miatt, így a neheztelés mellett a fáradtságból eredő feszültség éppen elég ahhoz, hogy ez rendszeres összetűzésekre adjon okot. És még mielőtt ez valódi váláshoz vezetne, érdemes megfontolni az éjszakai válás lehetőségét a kiegyensúlyozott párkapcsolatért.

Csak külön ágyban vagy más-más szobában?

Ezt mindig a felmerülő probléma határozza meg, mert míg a matrac keménységéből eredő eltérő igényeket könnyedén orvosolhatjuk azzal, hogy két különálló matracot választunk, egyéb problémáknál valószínűleg csak az éjszakai szétköltözés vezethet eredményre.

Sokszor olyan apróságok okozhatják az éjszakai álmatlanságunkat, mint például a túl hideg vagy meleg szobahőmérséklet; szeretjük-e, ha minimális fény beszűrődik az ablakon át vagy inkább a sötétet preferáljuk. De a teljesen eltérő életritmus vagy munkabeosztás is nyomos indok a külön szobába költözésre. Ilyen esetekben nem kell kompromisszumokat kötnünk, hiszen a jó alvás alapszükségletünk és nagyban meghatározza egészségünket.

Rengeteg házastárs panaszkodik párja hangos horkolására, mely egyébként akár alvási apnoe-ról is árulkodhat, így ezzel a problémával nem csak a párunk, hanem a saját egészségünk érdekében is érdemes orvoshoz fordulnunk.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.