Tanulmányok állítják, hogy az érintés, azon túl, hogy jól esik, mind a mentális, mind a fizikális egészségünkre jó hatással van.

„Ha valaki, aki közel áll hozzánk, és akiben megbízunk, megfogja a kezünket, megölel, vagy cirógat, masszíroz, mielőtt például egy stresszes helyzetbe vetnénk bele magunkat (pl. nyilvános beszéd, vizsga) akkor azt tapasztalhatjuk, hogy lelassul a pulzusunk, csökken a vérnyomás és csökken a stresszhormon szint is, ugyanakkor nő a szeretet hormon, azaz az oxitocin szintje.” - mondta Tiffany Field. PhD, a Miami Egyetem Leonard M. Miller Orvostudományi Iskola Érintéskutató Intézetének igazgatója.

erintes_hatasa
Forrás: unsplash.com

Az egész miértje a stressz válasz adaptációnkban keresendő. Ha stressz ér minket, főleg, ha ismétlődő, krónikus, akkor a testben tartósan megemelkedik a kortizol, vagyis a stresszhormon szintje. Ez több ponton gyengíti a szervezetet, kezdve az agytól egészen az immunrendszerig. Ezért, amikor stresszes időszakot élünk, sokkal könnyebben meg is betegszünk, dekoncentráltak és ingerlékenyek vagyunk.

Az evolúciós során, ahogy kifejlődtek az emlős állatok, úgy megjelent az utódgondozás képessége, majd kialakult a társas kötődés, a csoportokba rendeződés és a gondoskodás képessége és igénye. Ezekkel együtt fejlődtek a társas interakciók, mint például az érintés vagy az egymásra mosolygás. Ez mind az utód, mind a szülő számára biztonságot, és pozitív reakciókat jelentett. Ezek az ingerek a szimpatikus idegrendszerbe olyan jelet küldenek, hogy minden rendben van, nem kell stresszelni, biztonságban vagyunk.

Az egészséges kötődés kialakulásának tehát óriási jelentősége van egész életünk folyamán, és ez nem vagy nehezen pótolható, ha nem kapjuk meg az első életévünkben. Ezért bevett gyakorlat az is, hogy az újszülöttet a lehető leggyorsabban édesanyja mellkasára fektetik és lehetővé teszik az érintkezést, kapcsolódást. A társas kapcsolatok adta érintés számos olyan ingert ad a testnek, amely előidézi a dopamin, oxitocin, sőt bizonyos fájdalomcsillapító vegyületek termelődését.

Bármennyire is hajszolunk manapság hamis értékeket, mint a minél több pénz, a materiális javak, tárgyak, ékszerek, nem véletlenül van annyi magányos ember, akik mindezek mellett is elszigeteltek maradnak. A fajunk evolúciós igénye a szeretet és a törődés, illetve az érintés. Rengeteg tanulmány készült, mely a magányos embereket vizsgálta, és a törődés, a biztonság érzése, az érintés mindig gyógyírt hoz az elszigeteltségre, pszichés problémákra, szorongásra. A covid járvány ékes bizonyítéka annak, milyen problémákat hoz el, ha az emberek érintkezése korlátokba ütközik: hatványozottan megnőtt a mentális problémákkal küzdő, depressziós, szorongó emberek száma világszerte, a félelem érzéséről nem is beszélve.

Fontos tehát, hogy ne feledkezzünk meg a társas érintkezésekről, az egymásnak nyújtott szeretetről, amit az érintések útján is kifejezünk.

Borítókép forrása: unsplash.com
Forrás: https://www.healthline.com/health-news/how-touching-your-partner-can-make-both-of-you-healthier