A szerelemhez igenis kell kémia, sőt, nagyon sok múlik azon, hogy hogyan reagálnak neuronjaink a potenciális partnerre.

Közhely, de a mai világban egyre nagyobb tere van az online létezésnek, egyre több mindent tudunk megoldani egyszerűen a számítógépünk vagy a telefonunk előtt ülve. Még a társas kapcsolatok is történhetnek ezen keresztül, többek között a párválasztás is. A technika fejlődése mellett az új koronavírus okozta járványhelyzet ezt többszörösen felerősítette.

Dr. Vikár András pszichológus szerint a folyamatos online létezés nagy változást hozott az életünkbe, az emberek naponta minimum 3 órán át képernyő előtt ülnek.

A virtuális élet és a párkapcsolatok

Legutóbbi amerikai felmérések szerint az emberek átlagosan napi 3 órát használnak képernyőt. Ez egy átlagos amerikai életéből 9 év. "Az ember a fantáziájában sok mindent létre tud hozni, amivel a valós életben tud kompenzálni. Az online térben úgy lehet belemenni a fantáziákba, hogy mások is kapcsolódnak hozzá, de nagyon sok a bizonytalanság, mert nem biztos, hogy a másik úgy fog reagálni, ahogy én szeretném. Ilyenkor viszont jön a csalódás és a düh. Tulajdonképpen egy köztes létezés, amiben mind a két fél benne van, de egyik sincs benne igazán" - fogalmazott dr. Vikár András.

Az online kapcsolatok sajnos gyakran betöltik a társas szükség igényét, és nem mindig tud belőlük valós kapcsolat kialakulni. Gyakori, hogy azt hisszük, valakivel megvan a kémia, pedig szó sincs róla, csak az online térben tűnik olyannak, mintha működne.

Az a bizonyos kémia

"Megkérdeztük az „utca embereit”, hogy mit jelent számukra az emberek közötti kémia. Nagyon érdekes eredményeket kaptunk, melyek közül néhány: „szikra”, „a gyomorban érzett pillangók”, „a szexuális vágy”, „az összhang”, „ugyanarra gondolunk”, „valahogy érzem, hogy összetartozunk”, „szavak nélkül is megértjük egymást”, „lelki társ”, „olyan állapot, jelenség, amelyben a két ember egésznek érzi magát, könnyebb csinálni dolgokat”, stb. Tulajdonképpen mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy miről beszélünk - hiszen senki nem kérdezett vissza, hogy milyen kémia -, és mindenki érez, gondol valamit róla, de abszolút egyéni definíciókat hoznak létre az emberek. Közös dologról beszélünk, de senki nem tudja pontosan, hogy vajon ez mi" - fogalmazott dr. Vikár, a MyDestiny Dating módszer egyik megálmodója.

Amit kémiának hívunk az valójában nem más, mint neurobiológiai és pszichológiai együttrezgés - az ún. tükörneuronok együttrezgése, ami két vagy több ember között jön létre. Ez az együttrezgés több szempont szerint is lehetséges. Ezeket a szempontokat tudjuk mérni a MyDestiny programmal. Melyek ezek a kategóriák? Alap értékrend, összetartozás kifelé, helyzetekhez viszonyulás, egymás támogatása, kapcsolaton belüli harmónia.

szerelem
Forrás: pexels.com

Miért pont ez az öt?

"Értékrendünk azon értékek halmaza, amelyeket viselkedésünkben, döntéseinkben követünk, vagyis egy adott helyzet értékelésekor mit és milyen mértékben tartunk fontosnak, pozitívnak vagy negatívnak és ez alapján döntünk arról is, hogy egy másik ember vagy helyzet vonzó vagy kerülendő. Ha a másikat - és ha mindketten egymást - vonzónak ítéljük, az már az összetartozás irányába motiválhat bennünket. Akit vonzónak tartunk, ahhoz szeretnénk tartozni, ahhoz szívesen tartozunk. Azáltal, hogy bizonyos helyzeteket azonosan vagy hasonlóan értékelünk, érezzük a másik támogatását, érezzük, hogy a másik elismer minket. A másik elismerése, támogatása pedig hozzásegít a kapcsolaton belüli összhanghoz, harmóniához" - mondta dr. Vikár András.

A tükörneuronok

A tükörneuronok azok az idegsejtek, amik lemásolják a körülöttünk lévő világot. Ezek felelősek azért, hogy ráhangolódhassunk valakire, kémia alakuljon ki köztünk. "Fel tudjuk ismerni a másik lehetséges szándékait, pillanatnyi állapotát pusztán abból, hogy látjuk a viselkedését. A tükrözés áthatja egész életünket, kezdve a DNS-sel, és nem csak társas kötődéseket képes létrehozni, hanem adott fajon belül összehangolja a viselkedést is" - mondta a tükörneuronokról a pszichológus.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.