Az új kutatások azt mutatják, hogy a házassági boldogság egészségügyi előnyei nemzedékről nemzedékre csökkennek.

A szerelem kezdetben tényleg egyfajta ködöt képez az emberek körül, nem leszünk betegek sem, mindig mosolygunk, vidám izgatottságban éljük mindennapjainkat, tombolnak a hormonok, és állandóan a párunkkal lennénk. Ez az állapot valóban jót tesz a szervezetünknek, egészségünknek. Csak sajnos ez nem tart örökké.

hazassag_egeszseg
Forrás: unsplash.com

A Social Science Quarterly-ben megjelent cikk azt sugallja, hogy a házasság talán nem rendelkezik mindazokkal az egészségügyi előnyökkel, amelyeket korábban gondoltunk.

A tanulmány megállapította, hogy a kapcsolat a házasság és az egészségesebb élet között a fiatalabb generációknál egyre gyengébb lett, olyannyira, hogy már nem is létezik, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy az egészségesebb emberek nagyobb valószínűséggel házasodnak össze.

Jelentős kulturális változások mentek végbe a házasság megítélésében, de ami még fontosabb, hogy mit jelent ma a szingliség. Ez ugyanis már nem egyenlő a régi hajadonsággal, a szégyenben maradással, a magánnyal, sőt! Az egyedülállók egyre gyakrabban élnek barátokkal vagy szülőkkel, és általában kevésbé elszigeteltek, mint az elmúlt generációkban. Ezért előfordulhat, hogy az egyedülállóságnak tulajdonított hátrányok, beleértve az egészségügyi hátrányokat, már nem vonatkoznak a jelenlegi generációkra.

És azt se felejtsük el, hogy aki benne marad egy nem működő rossz házasságban (vagy egyéb viszonyban), az minden lesz, csak egészséges nem. Az állandó stressz, idegeskedés, viták, harcok, dac, szomorúság felőrölhetik az embert mentálisan, de sok fizikális ártalma is van. Legyengül az immunrendszer, magas vérnyomás alakul ki, hajlamosabbak leszünk a fertőzésekre, akár a daganatos betegségekre is.

Összegezve talán az igazság félúton van. Nem maga a házasság fogja eldönteni, hogy valaki boldog és egészséges-e, hanem az, hogy akár házasságban, akár azon kívül, hogyan él, és milyenek a társas kapcsolatai.

Forrás: https://www.healthline.com/health-news/does-marriage-make-you-healthier
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.