Sok helyen olvashatunk erről a jelenségről, de mit takar valójában és melyek a jelei?

Az érzelmi elérhetetlenség azt jelenti, hogy a másik nehezen fogadja el a törődést és a mások irányából jövő szeretetet, valamint sok esetben ő sem viszonozza. Nem engedi közel magához az embereket, így sokszor a párját sem, de úgy tűnik, ez számára nem probléma. Ennek oka az, hogy teherként éli meg érzéseinek és érzelmeinek kifejezését és megbeszélését, mert saját maga sem érti azokat.

Ne keverjük össze őket az introvertált személyiségekkel, akik félénkebb típusok, nem a nagy szavak és gesztusok emberei, de más módon teljesen problémamentesen kifejezik társuk iránti szeretetüket, megbecsülésüket.

Milyen jelei vannak az érzelmi elérhetetlenségnek?

A kommunikáció nem konzisztens 

Gyakran eltűnnek, nem veszik a fáradtságot például arra, hogy válaszoljanak egy üzenetre. Persze ez mindenkivel megesik olykor-olykor, de ha folyamatossá válik, az intő jel lehet. Ha valakinek fontosak vagyunk és számítunk neki, akkor az a nap huszonnégy órájában így van, és nem csak heti két-három napon.

A tartalmas beszélgetések kerülése

Egy párkapcsolatban rendszeresen szükség van a komolyabb beszélgetésekre. Fontos tudnunk, hogy merre tartunk, mik a közös céljaink, ki mire vágyik és mitől fél, hiszen ez építi a közöttünk lévő köteléket. Ha a másik erre nem hajlandó, sorozatosan kibújik alóla, az nem jó jel.

Az érzelmi intimitás kerülése

Rengetegen vannak, akik nem szeretnek "lelkizni", nem szeretik feltárni a legbelső félelmeiket és gondolataikat, de a társunkkal szívesen megosztják. Akinek ezzel problémája van, az lehet, hogy nem alkalmas egy hosszú távú, biztos alapokon nyugvó kapcsolatra.

vita
Forrás: pexels.com

A "címkék" kerülése

Ha nem mondja ki, hogy a barátom/barátnőm vagy, ha meg kell kérdezni, hogy "Most akkor mi mik is vagyunk?", és ha arra hivatkozik, hogy "nem kell címkézni, csak jól érezni magunkat együtt", az intő jel. Hiszen ha találunk valakit, akivel együtt szeretnénk lenni, mert úgy érezzük, sok a közös bennünk és sok időt szeretnénk együtt tölteni, akkor bátran felvállaljuk, hogy kapcsolatban vagyunk. 

Tökéletességre vágyás

... már ami bennünket illet. Utalásaikból és viselkedésükből valamiért úgy érezzük, hogy mutatkozhatunk előttük kócosan, pizsamában, pattanásokkal vagy épp egy betegség utáni sápadt, nyúzott arccal, mert akkor kevésbé fog szeretni minket. 

Az együtt töltött idő hiánya

Egy kapcsolatban mindig vannak kompromisszumok és néha lemondásokkal jár, hogy bele tudjuk szorítani a másikat a napunkba, de szívesen tesszük - legalábbis mi. Van, aki úgy gondol a párkapcsolatra, mint egy pótlékra, ami vagy belefér az idejébe vagy nem. Ha épp van néhány szabad órája, akkor találkozik velünk, de nem fektet energiát abba, hogy szinkronba hozza a napjait a miénkkel, és ezáltal több időt tölthessen velünk.

Forrás: pexels.com

Hogyan birkózzuk meg ezzel?

Az érzelmileg elérhetetlennek bizonyuló emberek nem rosszak és "gonoszak", bizonyára valami oka van a viselkedésüknek és a távolságtartásuknak, de ezt nem a mi feladatunk kideríteni és megoldani. Sajnos a szakemberek többnyire egyetértenek abban, hogy hosszú távú, szilárd alapokon álló párkapcsolatra nem igazán alkalmasak, mert előbb-utóbb szabotálni fogják azt a fenti "tünetekkel".

Ha saját magunkon vesszük észre ezeket a jeleket, az már félsiker, hiszen elindulhatunk a változás felé vezető úton. 

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.