A legtöbbről már kiderült, hogy csak városi legenda, bár van némi tudomány is mögöttük. Gyakran pedig elég a placebo hatás is: a lényeg, hogy működjön.

Az evés és a szerelem, a vágy a legalapvetőbb emberi szükségleteink és a legfontosabb örömforrásaink közé tartoznak.

Afrodiziákumoknak nevezzük az olyan anyagokat, amelyek élénkítik a nemi vágyat és a nemi aktivitást, valamint fokozzák a termékenységet. Általánosságban az afrodiziákumoknak két fajtája van. Az egyik csoportba a termékenységet növelő szerek, a másikba a szexuális energiát erősítő szereket sorolhatók. Az afrodiziákumok nagyobbik részéről már egyértelműen bebizonyosodott, hogy inkább a városi legendák csoportját erősítik és konkrét vágyserkentő hatásuk nincs. Ugyanakkor gyakran a beléjük vetett hit is elég lehet ahhoz, hogy mégis „hassanak”, avagy éljen a placebo-hatás!

A legismertebb afrodiziákumok közé tartozik a csokoládé, méz, osztriga, kaviár, szarvasgomba, bor, gránátalma, zeller, ginzeng és a csípős fűszerek, mint például a chili….. kinek mi válik be 😊

étrend
Forrás: pixabay.com

Az egészséges szexualitáshoz szükség van a nemi hormonok, az érrendszer és az idegrendszer kiegyensúlyozott, egészséges működésére, de a megfelelő mentális egészség sem árt. Az erek rugalmassága jelentősen befolyásolja a nemi aktivitást, a merevedés időtartamát, sőt az orgazmuskészséget is.

Bizonyos fűszerek vérbőséget okoznak, mint például a fahéj, chili, gyömbér, szerecsendió. A sok vitaminnal és ásványi anyaggal rendelkező zöldségeknek, gyümölcsöknek magas antioxidáns tartalmuk van, ami kedvező hatású az erek egészségére. A bennük lévő ásványianyagok és vitaminok segíthetnek leküzdeni a fáradékonyságot, növelhetik a szellemi aktivitást, melynek hatására nőhet a szexuális kedv is.

A kedélyállapotot befolyásolhatja többek közt a kakaóban (és a jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládéban) lévő teobromin, ami kifejezetten növeli a boldogságérzetet. Az alkohol segít ellazulni, de egy bizonyos mennyiség után már kifejezetten ellentétes hatást vált ki és jelentősen rontja vagy lehetetlenné teszi az együttlétet.

étrend, egészséges élelmiszer
Forrás: pixabay.com

Egy 2019-es áttekintő cikk megpróbálta azonosítani azokat az élelmiszereket és egyéb, a táplálkozással összefüggő tényezőket, amelyeknek valóban lehet pozitív vagy épp negatív hatása a szexualitásra.

Azt találták, hogy mind az elhízás (különösen férfiaknál!), mind az alultápláltság rontja a „teljesítményt”, és a magas transz-zsírsavtartalom, valamint a magas glikémiás indexű ételek fogyasztása szintén kedvezőtlen hatású. Férfiaknál a szója izoflavonoidok fogyasztása is rontja a szexuális teljesítőképességet és csökkenti a nemi vágyat (vélhetően a magasabb fitoösztrogén tartalom miatt).

Ellenben az omega 3- és omega 6 zsírsavak, vitaminok (például D-vitamin, B-vitaminok), az antioxidánsok (például szelén) és a növényi fehérjék pozitív hatásúak, továbbá a nőknél a teljes tej fogyasztása fokozhatja a termékenységet.

Akár hiszünk bennük, akár nem, fontos, hogy miközben a lehető legjobb formában és egészségben tartjuk a testünket és a lelkünket, élvezetet találjunk az ételeinkben is, akár egyedül, akár a párunkkal, ne csak Valentin napon.

Források: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, Táplálkozási Akadémia Hírlevél, (Magyar Dietetiksuok Országos Szövetsége)
Borítókép forrása: pixabay.com

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.