Noha a nők szervezetében sokkal alacsonyabb a tesztoszteron szintje, ennek a nemi hormonnak a hiánya éppúgy befolyással van a női, mint a férfi szervezetre.

Annak ellenére, hogy a nők szervezetében alacsonyabb a tesztoszteronszint, a vérükben magasabb a koncentrációja, mint a női nemi hormonként ismert ösztrogéné. 

Ha túl alacsony

A férfiak alacsony tesztoszteronszintjének tünetei viszonylag egyértelműek: a legjellegzetesebb tünetek közé tartozik a fáradtság, a levertség, a libidócsökkenés, valamint a hízás. Ezek a tünetek ugyanúgy előfordulhatnak a nőknél is. Az alacsony tesztoszteronszint hozzájárulhat a szívbetegségek, a cukorbetegség és a túlsúly kialakulásához. A tesztoszteron szintje az életkor előrehaladtával csökken. Ez a férfiak esetében gyorsabb folyamat, ám a nők szervezetében is kevesebb lesz ennek a nemi hormonnak a szintje, ami szintén betegségek kialakulásához vezethet. 

A tesztoszteron hormon a sejtmagban egy receptorhoz csatlakozik, így lép működésbe. Az azonban, hogy mennyire hatékony, nagyban múlik a genetikán is. Ezért fordulhat elő, hogy vannak, akiknek a szervezete az alacsonyabb tesztoszteronszint ellenére is kiválóan működik, hiszen érzékenyebb receptorokkal rendelkeznek, amelyek képesek a kisebb mennyiségű tesztoszteront is megfelelően működtetni. Éppen ezért nem minden férfi esetében alakulnak ki azok a betegségek, amelyek az alacsony tesztoszteronszinthez köthetők.

férfi
Forrás: pixabay.com

Ha túl magas

Ha a férfiak túl sok tesztoszteront visznek be, például a sportolók, nem ritka a szívproblémák kialakulása. A nőknél magas tesztoszteronszintet okozhatnak egyes betegségek, amelyek szintén hozzájárulnak a szívbetegségek kialakulásához. 

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.