Sajnos egyre több embert érint a stresszből és szorongásból fakadó pánikbetegség kialakulása.

 

A pánikroham ijesztő, az ember érezhet mellkasi szorítást, “szívroham szerű” érzést, zsibbadhat a végtagja, megmagyarázhatatlan félelem lesz úrrá rajta, halálfélelmet érez, izzad, érezhet fejfájást, hidegrázást, szédülést, hányingert is. Felléphet kontrollvesztés, a megőrüléstől való félelem érzése.

panikroham
Forrás: unsplash.com

Ilyenkor nagyon nehéz az ijedtségen úrrá lenni. Természetesen a megoldás a hosszú távú rendezése a dolognak, vagyis az okok feltárása és kezelése, amihez akár szakember segítsége is szükséges lehet. Addig azonban vannak módszerek, melyekkel az érintett megtanulhat minél hamarabb felülkerekedni a pánikon.

 • Mivel mindenki szeretne gyorsan megszabadulni a rossz érzésektől, sokan a gyógyszer után nyúlnak. Egy Xanax vagy Frontin megoldás rövid távon, de rendszeres szedésük egyáltalán nem javasolt, komoly függőséget és változásokat, mellékhatásokat okozhatnak.

 • Mivel a hiperventilláció a pánikrohamok tünete, amely növelheti a félelmet, a mély légzés csökkentheti a pánik tüneteit a roham alatt. Jó, ha megtanulunk bizonyos légzési technikákat, elsajátítjuk pl. a jógalégzést, de az sem véletlen, hogy klasszikus ajánlás a papírzacskóba való lélegzés ilyenkor. Az is segít, ha a légzéssre koncentrálunk, mert eltereljük a figyelmünket.

 • A figyelemelterelés egyébként is alapvető a roham leküzdésében. Bármilyen tevékenység, jó dolgokra gondolás kizökkentheti az embert a pánik spirálból. Ne azon kattogjunk, hogy mindjárt még rosszabbul leszünk, hanem igyekezzünk az elménket mással lefoglalni.

 • Igyunk egy pohár vizet, cseppentsünk a nyelvünkre citromot vagy kámforos illóolajat.

 • Fontos a tudatosság. Aki már élt át pánikrohamot, jó eséllyel érezni fogja, ha ismét az “kerülgeti” és nem keveri össze a szívrohammal. Ez már önmagában fontos: ne képzeljünk többet annál, ami van. Ilyenkor jöhet a figyelemelterelés, a víz vagy a gyógyszer.

 • Hatásosak bizonyos gyorsan alkalmazható relaxációs technikák, mint pl. a Wing Wave módszer, érdemes ennek utána olvasni és pár órás tanfolyamok is végezhetőek.

 • Csökkentsük az ingereket, sokaknál segít, ha becsukják a szemüket vagy lenémítják a dolgokat maguk körül.

 • Vannak, akik pánikroham során hasznosnak találják, ha találnak egy fókusztárgyat, amire minden figyelmüket összpontosíthatják. Válasszunk ki egy jól látható dolgot, és tudatosan jegyezzünk fel mindent róla, ami lehetséges.

 • Az izomfeszülés a szorongás tünete, és az izomlazító technikák segíthetnek csökkenteni a feszültséget és elősegítik az ellazulást. A progresszív izomlazítás célja, hogy egyszerre egy izomcsoportban oldjuk a feszültséget, majd fokozatosan az egész testet ellazítsuk. A mély légzéshez hasonlóan az izomlazító technikák is segíthetnek megállítani a pánikrohamot azáltal, hogy a lehető legjobban szabályozzák a test reakcióit.

 • Képzeljük magunkat egy boldog helyre, idézzünk fel olyan múltbeli eseményeket, melyek boldogsággal töltöttek el minket.

 • Próbálkozhatunk nyugtató hatású illóolajakkal is, mint a levendula vagy a citromfű.

 • Esténként ihatunk nyugtató gyógyteákat, és az orbáncfű például tinktúra formájában is kapható.

Ne feledjük, a pániknak oka van, azt kell felszámolni, megoldani. Nem szégyen segítséget kérni, sőt, ha huzamosabb ideig nem javul a helyzet, mindenképpen forduljunk szakemberhez!

Forrás: https://www.healthline.com/health/how-to-stop-a-panic-attack
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.