A stressz által előidézett biokémiai folyamatok az arcunkon is nyomot hagynak. Ha ezekkel a jelekkel szembesülünk, érdemes mielőbb tenni ellenük.

A szépség belülről fakad. Ez egy olyan mondás, amit többféleképpen is értelmezhetünk. Egyrészt, aki jól érzi magát a bőrében, ki van magával békülve, ezt is sugározza magából. Másrészt minden, ami a szervezetünkben történik - a táplálkozás, az életmód vagy a stressz hatására - a bőrünkön is meglátszik.

stressz hatása a bőrre
Forrás: unspalsh.com

A stressznek - főként hosszú távon - számos negatív hatása van (és vannak azért pozitív velejárói is). Ha félünk, szorongunk, gyorsan megmutatkozik az arcunkon és bőrünk minőségén is. Kiütések, aknék, mitesszerek, ráncok, ekcémák, herpesz, szem alatti karikák, fénytelen bőr – számos jele lehet, hogy túl sok stressz ér minket.

  • Kevesen gondolják, de az erős fény, a szűretlen UVA-sugárzás komoly stresszt okoz a bőrnek. A napból érkező perzselés ellen érdemes védekezni, nemcsak nyáron, hanem télen is, hiszen ilyenkor kevésbé érzékeljük a lehűlés miatt a sugarak erejét.

  • Stressz hatására gyulladásos folyamatok indulnak be, melyek következménye lehet irritáció, rosacea, ekcéma, pikkelysömör. A belső gyulladásos folyamatok sejtszinten zajlanak, tenni ellenük csak úgy lehet, ha mérsékeljük a stressz faktort, figyelünk a táplálkozásra, rendszeresen mozgunk és megnöveljük az omega zsírsavak, az antioxidánsok és polifenolok bevitelét, melyek megkötik a szabadgyököket.

  • A stressz okozta idegi hatásra a bőr túlzott faggyútermeléssel reagálhat. Ez egyrészt esztétikailag sem jó, másrészt a zsíros bőrön megtapadnak a szennyeződések és gyulladás is kialakulhat. A stressz alapú zsírosodásnál a belső folyamatok javítása mellett javasolt a dermokozmetikumok használata, hogy visszaálljon a bőr egyensúlya.

  • A stresszhormonok (például kortizol) túl nagy mennyiségben a szaru károsodását idézhetik elő, így hullani fog a haj, repedezik a köröm. Egy bizonyos szintig ez is javítható a megfelelő szépségvitaminok szedésével, ám a teljes megoldáshoz szükséges a lelki béke visszaszerzése. Vigyünk rendszert az életünkbe, illesszünk be rendszeres, könnyed mozgást, relaxáljunk.

  • A stressz hatására a bőr el is vékonyodhat, könnyebben gyűrődik, ráncosodik, főleg a szem területe, a tekintet pedig fénytelenné válik. Ez már a végső kimerültség jele, érdemes komolyan venni! Pihenjünk, ha kell, próbáljunk ki a lazításhoz gyógynövényes drazsékat vagy melatonint.

Néha a hosszútávú egészségmegőrzéshez komoly elhatározás kell. Előfordulhat, hogy olyan döntéseket kell meghoznunk vagy nagy változást előidéznünk, amivel megszüntjük a stresszt. Önmagunk érdekében ez szükségszerű. Az arc időben jelez, ne várjuk meg, hogy a belső szerveink problémái legyenek a következők!

Forrás: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/stress-skin?fbclid=IwAR1aUWcjiPEMNsDm9pt0ahBUliIHatnKMk2ASbHFwRf9YnrmZZAiPeUH9bI
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.