A depressziót olyan érzelmi fájdalommal párosítjuk, mint a szomorúság, ugyanakkor fizikai fájdalomként is megnyilvánulhat.

A depresszió egyértelműen lelki érzésekkel jár, szomorúak, szorongók vagyunk, úgy érezzük minden mindegy, semmi sem jó. Sokan állítják, hogy minden fizikai betegségnek, fájdalomnak lelki eredete van, tehát visszafelé is igaz, egy lelki eredetű probléma megjelenik fizikai tünetekben. A depressziót is azonosították olyan tünetekkel, melyek a felszínen jeleznek, hogy gond van. A kínai gyógyászatban pl. nem ismert a depresszió, mert ők a testi tüneteket kezelik, és azok gyógyításával visszahatnak a pszichére.

depresszio_tunet
Forrás: unsplash.com
  1. Az első jel a fáradtság, levertség, kedvetlenség. Esetenként mindannyian alacsonyabb energiaszintet tapasztalunk, és reggel lassúnak érezhetjük magunkat, abban a reményben, hogy munkába állás helyett ágyban maradhatunk és tévét nézhetünk. Bár gyakran hisszük, hogy a kimerültség a stresszből fakad, a depresszió fáradtságot is okozhat. A mindennapi fáradtságtól eltérően azonban a depresszióval összefüggő fáradtság koncentrációs problémákat, ingerlékenységet és apátiát is okozhat.

  2. Csökkent fájdalomtűrő képesség. Ezt is okozhatja a depresszió, a legkisebb problémára is nagyon érzékenyen, fájdalommal reagálunk, úgy érezzük, hogy az idegeink valósággal élnek, a fejünk felrobban, fáj a bőrünkben lenni.

  3. Hátfájás és egyéb mozgásszervi panaszok. A depresszió megbénítja az izmokat, gyulladást idézhet elő az ízületekben, görcsösen húzza össze a beidegző rostokat. Fájhat tőle a nyakunk, nehézkes lehet a mozgás, de általában hát-, váll- és derékfájdalmakban jelentkezik.

  4. Enyhe, lüktető fejfájás is lehet testi tünet. Ez nem olyan erős, mint a migrénes fájdalom, inkább állandó, kicsit tompa érzés, rossz közérzetet okozva. A fejfájás elhúzódik, akár naponta újra meg újra jelentkezik, de még annyira nem erős, hogy a napi munkavégzést megbénítsa.

  5. Rosszabb látás és érzékelés. Míg a depresszió miatt a világ szürke és sivár lehet, egy 2010-es németországi kutatás azt sugallja, hogy ez a mentális egészségi probléma valóban befolyásolhatja az ember látását. Ebben a 80 emberrel végzett vizsgálatban a depressziós egyének nehezen látták a fekete-fehér eltéréseket. A kutatók „kontrasztérzékelésként” ismerik, ez megmagyarázhatja, hogy a depresszió miért teheti homályossá a világot.

  6. Gyomorfájdalom és emésztési problémák is gyakran kísérik a depressziót. A gyomor beidegződése miatt görcsös hatás alá kerül, a bélrendszer pedig produkálhat szorulást vagy épp hasmenést. Ilyenkor a bélflóránk is sérülékenyebb, így az immunrendszerünk is sérülékenyebb.

A depresszió fizikai tünetei, fájdalmai, csakúgy, mint minden fájdalom, jelzésértékkel bír, hogy a mélyben valami nincs rendben. Észre kell venni ezeket a jeleket és a fizikai orvoslás mellett a lelki békénk visszanyerésére legalább akkora hangsúlyt fektetni!

Forrás:https://www.healthline.com/health/mental-health/physical-symptoms-of-depression?fbclid=IwAR3XkPy25_Jcw6HXE3Eh57P6da38kmyeBIDpcibFm0mcKqhWd2wPgSRqrNg
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.