A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?

Vannak, akik a fele királyságukat odaadnák egyetlen stresszmentes napért, mások úgy érzik, képtelenek lennének teljesíteni, ha nem nehezedne rájuk valamennyi nyomás. Mindkét tábor véleményében van igazság, ugyanis a stressz nemcsak romboló, hanem építő is lehet. A pozitív stressz nagy segítségünk lehet egy-egy forró helyzetben: vizsgán, állásinterjúkor, lánykéréskor, esetleg egy finom családi ebéd megtervezésekor és összeállításakor vagy amikor ajándékot keresünk valakinek, aki fontos nekünk. Honnan ismerhető fel a pozitív stressz, és mikor fordul át felhajtóerőből kimerítő, az életerőnket felemésztő feszültségbe?

Tekintsünk feladatként a pihenésre is!

A pörgésre is igaz az élet egyik örökérvényű szabálya: a kevesebb több. Ha nem szabunk gátat magunknak a teljesítendő feladatokban, a rohanásban, az újabb és újabb célok hajszolásában, a bennünket támogató és mozgásban tartó stressz előbb-utóbb ellenünk fordul. Ha mindegyre csak halogatjuk a pihenést, és állandóan túlteljesítünk a munkahelyünkön, miközben az otthonunk is ragyog, és folyamatosan társasági eseményeken veszünk részt, egy idő után kiéghetünk. A legbölcsebb, ha a pihenést is felvesszük a halaszthatatlan teendőink listájára, és odafigyelünk arra, hogy legyenek olyan rendszeres alkalmak, amikor igenis lelassulunk, pihenünk, feltöltődünk.

A stressz rombol, ha túl sok van belőle

Negatív stresszről beszélhetünk akkor is, amikor a pozitív stressz túlcsordul az életünkben. Ezt ahányan vagyunk, annyiféleképpen élhetjük meg. Türelmetlenné válhatunk másokkal, negatív gondolatok törhetnek ránk, kimerültnek érezhetjük magunkat, mégis nehezünkre eshet elaludni vagy átaludni az éjszakát. Kialvatlanul pedig még érzékenyebbek lehetünk a stresszes helyzetekre. A feszültségtől fájhat a gyomrunk, erős szívdobogást tapasztalhatunk. Ne legyintsünk, hogy az élet már csak ilyen, a negatív stressz ugyanis káros: az egészségünket is felemésztheti.

Sokat segíthetnek a stresszoldó technikák

Az első lépés, hogy őszintén feltegyük magunknak a kérdést: mi az, amitől folyamatosan befeszülünk? Ha ez megvan, gondoljuk végig, mit tudunk tenni magunkért! Sokat segíthet, ha munka után sétálunk egyet, és kiszellőztetjük a fejünket, mire hazaérünk, ahogy a hétvégi pihenésnek is alapvetőnek kellene lennie. A sport ugyancsak kiváló feszültségoldó lehet, kinek-kinek vérmérséklete szerint: a focitól a fallabdán át az úszásig vagy a jógáig.

Sedacur forte: feszültségoldás gyógynövényekkel

Ha úgy érezzük, hogy átmenetileg nehezebb perióduson megyünk keresztül, és nem tudjuk kezelni a túl sok feszültséget, hívjuk segítségül a gyógynövényeket! A nappali feszültség oldása elengedhetetlen ahhoz, hogy éjszaka pihenni tudjunk, kipihenten pedig könnyebben kezeljük a mindennapi kihívásokat. Ebben segít a Sedacur forte. Ez a vény nélkül kapható növényi gyógyszer a népi gyógyászatban már régóta ismert nyugtató, altató hatású gyógynövények - macskagyökér, komló és citromfű - kivonatát tartalmazza. A Sedacur forte napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást, és pihentető alvást biztosít. Nincs negatív hatással a napközbeni koncentrációra és a szokásos tevékenységekre, nem befolyásolja az autóvezetéshez szükséges képességeket sem, és recept nélkül kapható a patikákban.

Sedacur Forte
Sedacur forte – Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.