Kreativitás, maximalizmus, segítőkészség, empátia. Olyan tulajdonságok, amelyeket mindannyian szívesen sorolunk fel, ha az erősségeinket kell számba venni. De arra gondolt-e már, hogy mindezek akár stresszforrások is lehetnek?

Ha fel kellene sorolni, melyek azok a helyzetek, amelyektől stresszessé válunk, a legtöbben hasonló szituációkat emlegetnénk. Munkahelyi és családi konfliktusok, vizsgahelyzet, közlekedési dugók: ha létezne stressz-ranglista, ezek biztosan az első helyen állnának. Arra azonban már kevesen gondolnak, hogy néha mi magunk válunk a legnagyobb stresszfaktorrá a saját életünkben.

Ne légy tökéletes!

„Világéletemben úgy éreztem, összedől a világ, ha valamiben hibázom – meséli Bea (45). – A munkahelyen, anyaként, háziasszonyként, feleségként, barátként, mindenhol igyekeztem tökéletesen teljesíteni. A száz százalék sosem volt elég. Aztán egy idő után már éjszaka sem tudtam pihenni, alvás helyett a feladatokon járt az agyam, és állandóan fájt a nyakam, vállam.”

Ha valakinek túl nagy elvárásai vannak önmagával szemben, és mindenben a legjobbra törekszik, az előbb-utóbb visszaüt valahol. Persze egy ideig lehet mindenhol a maximumot hozni, a kérdés csak az, milyen áron. Érdemes saját igényeinkre is odafigyelni, és biztosítani önmagunk számára is azt a minőséget, amit a külvilágnak nyújtunk: sportoljunk, válasszunk egy hobbit, amely csak a miénk, és ahol levezethetjük a mindennapi feszültséget!

Csak kreatívan?

„A zseni átlát a káoszon. Én nagyon sokáig ezzel a viccel ütöttem el a rosszalló megjegyzéseket – mondja Gábor. – Pedig észre kellett volna vennem, hogy bár én képes vagyok tíz dolgot csinálni egyszerre, ez a tempó sokszor fárasztó a környezetemnek. És bármilyen sziporkázó legyen is egy ötlet, ha a megvalósítás káoszba fullad, az senkinek nem jó.”

A kreativitás önmagában szuper dolog, ám ahhoz, hogy valóban hatékonyak legyünk, nem árt, ha néha lassítunk. Rengeteg feszültségtől tudjuk megkímélni magunkat, ha megtanuljuk, hogyan osszuk be hatékonyan az időnket, ha megtervezzük a folyamatokat, és nem akarunk azonnal, csípőből megoldani mindent. Ezzel elkerülhetjük, hogy felületes hibák csússzanak be a munkánkba, vagy idegesen, kapkodva kelljen elvégezni a feladatainkat. A jóga vagy a mindfulness sokat segíthet rendezni a gondolatainkat és lenyugtatni zilált idegeinket.

Terézanyuk, nektek ki fog segíteni?

„Én azonnal eldobok mindent, ha látom, hogy valaki segítségre szorul – meséli Zsuzsa. – Nem bírom elviselni, ha bárki feszült, ideges, szomorú a környezetemben. Legyen bármilyen sok dolgom, bármilyen problémám, nekem mindig van egy jó szavam, egy szabad kezem, egy szabad órám.”

Szép dolog a segítőkészség, de azt sem szabad elfelejteni, hogy néha bizony a segítő is segítségre szorul. Mert mindenki lehet rossz passzban, mindenkinek vannak olyan időszakai, amikor nem bírja egyedül cipelni a terheket. És ilyenkor bizony a terézanyuknak is szükségük van támogatásra. Érdemes ezért megtanulni segítséget kérni a magunk számára is, ha arra van szükség. A feladatmegosztás, a határaink meghúzása, önmagunk kényeztetése segíthet abban, hogy mi is fel tudjunk töltődni, és ne daráljanak be minket a mindennapok.

Neked mi segít, hogy csökkentsd a stresszt?

A fenti példákból is látszik, hogy bár gyakran úgy tűnik, a stresszt kizárólag külső tényezők okozzák, a személyiségünk is nagyon meghatározó ebben a kérdésben. Még az erősségeink is válhatnak stressztényezővé, ha nem tudjuk kontrollálni ezeket. Ha azonban megismerjük a ránk jellemző, személyes stresszfaktorokat, időben elkerülhetjük a komolyabb következményeket. Ha szeretné tudni, Önnél melyek azok a személyiségjegyek, amelyek stressztüneteket válthatnak ki, töltse ki tesztünket! Ha pedig úgy érzi, átmenetileg szüksége lenne segítségre a feszültség csökkentésében, forduljon a nyugtató-altató hatású gyógynövényekhez! Ilyen növényi gyógyszer a Sedacur forte, amely a macskagyökér, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazza. A Sedacur forte napközben alkalmazva nyugtató, feszültségoldó hatású, esténként pedig segíti az elalvást és pihentető alvást biztosít. Mivel nincs negatív hatással a koncentrációra, nappal nem tompítja a figyelmet, nem növeli a reakcióidőt, és az autóvezetéshez szükséges készségeket sem befolyásolja hátrányosan. A Sedacur forte recept nélkül kapható a patikákban.

Sedacur forte
Sedacur forte – Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.