A geopatikus stressz azon az elképzelésen alapszik, hogy a Föld egy bizonyos energiarezgést, mágnesességet bocsát ki, amelyet a földalatti jellemzők, emberi struktúrák megzavarhatnak.

Vajon mi is van a lábunk alatt, a föld mélyén? Ritkán gondolunk bele tudatosan, hogy a termékeny talajon, a gilisztákon és a növények gyökérzetén kívül bizony elég sok minden lapulhat a mélyben, ráadásul igen nagy mélységben is. A felszínen járva nem gondolkodunk el a csatornázáson, a gázcsöveken, az ásványi lelőhelyeke, a föld alatti természetes vízforrásokon vagy a tektonikai mozgásokon…kivéve persze ha ez a munkánk.

stressz
Forrás: unsplash.com

Az energiazavar ezen területei feletti élet az elmélet szerint geopatikus stresszt eredményezhet. És ez a stressz állítólag számos fizikai és pszichológiai tünetet okoz, negatívan hathat a hangulatunkra, fizikai egészségünkre, jólétünkre. Ez az irányzat pl.ä Feng Shui részét is képezi.

Tudományos bizonyíték nincs a geopátiás stresszre, de sok alternatív szemléletben megjelenik, és az erre szakosodottak pl.ingákkal igyekeznek kiszűrni az ilyen zónákat. Anekdotikus beszámolók és más online források azt sugallják, hogy a tüneteket leginkább akkor lehet észlelni magunkon, ha közvetlenül egy geopatikus zóna felett élünk vagy dolgozunk, különösen, ha közvetlenül az energiazavar felett alszunk. Tehát egy napi áthaladás még nem eredményez zavart a belső egyensúlyunkban.

A következő tüneteket tulajdonítják pl. a geopatikus stressznek:

  • álmosság és fáradtság

  • rossz alvás vagy elalvási nehézségek

  • tartós fejfájás vagy migrén

  • csökkent immunválasz, gyakori lebetegedések

  • zsibbadás vagy bizsergés a kezekben és a lábakban

  • fókuszálási problémák

  • általános idegesség vagy rossz hangulat

  • szokatlan változások az érzelmekben vagy a személyiségben

  • feszültség és konfliktus a családtagok vagy szobatársak között

Még a geopatikus stressz hívei is egyetértenek abban, hogy a legtöbb ember nincs tudatában mindennek. Ez nemcsak megnehezíti a bizonyítást vagy cáfolást, hanem azt is megkérdőjelezi, hogy milyen jelentősek lehetnek a hatásai az emberre nézve ezeknek a jelenségeknek.

Forrás: https://www.healthline.com/health/geopathic-stress
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?